Daniel Barbu și-a dat demisia din funcția de ministru al Culturii

Daniel Barbu și-a dat demisia din funcția de ministru al Culturii
Publicat: 12/12/2013, 12:17
Actualizat: 20/08/2014, 11:05

Daniel Barbu a înaintat, joi, premierului Victor Ponta demisia din funcția de ministru al Culturii, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Culturii.

Premierul Victor Ponta a confirmat demisia lui Daniel Barbu din postul de ministru al Culturii, dar a precizat, întrebat de MEDIAFAX, că va trimite Președinției demisia doar împreună cu propunerea de numire a unui nou ministru numai după ce va discuta cu conducerea PNL și președintele Traian Băsescu.

Emil Pantelimon, consilierul ministrului Culturii, a declarat pentru gândul că ministrul Daniel Barbu nu și-a prezentat demisia în cursul zilei de miercuri „pentru a nu afecta validitatea actelor aprobate în ședința de Guvern, pe care le-a semnat”.

Premierul Victor Ponta trebuie să ia act de demisia lui Daniel Barbu, iar președintele Traian Băsescu trebuie să semneze decretul de vacantare a postului de ministru al Culturii.

Demisia ministrului Daniel Barbu vine după ce acesta a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Național din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenți în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat și cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire și combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înțeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Daniel Barbu.

Marți, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu „regretă profund” „comparația nefericită” între bugetul programului de prevenire HIV și bugetul programelor ministerului pe care îl conduce și își cere scuze „tuturor celor care s-au simțit ofensați ori lezați de aceste afirmațiile inadecvate”.

Declarațiile ministrului Daniel Barbu au fost comentate de președintele Traian Băsescu și de liderul PNL, Crin Antonescu.

Astfel, președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că Victor Ponta trebuia să îl demită pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, imediat, chiar de la Johannesburg – unde premierul se afla pentru funeraliile lui Nelson Mandela -, arătând că acesta nu poate demisiona pentru că „este un om cu handicap sufletesc”.

„Unui om care spune așa ceva nu poți să-i pretinzi să-și dea demisia, pentru că el este cu handicap sufletesc. Un astfel de om, că-i politician, că-i om simplu, este un om care are handicap sufletesc, deci nu te poți aștepta la un astfel de individ să aibă responsabilitatea gestului demisiei. Dar premierul trebuia să îl demită imediat”, a spus șeful statului, într-o emisiune a postului B1 Tv.

Președintele a arătat că cei mai mulți seropozitivi din România sunt acei bebeluși care, pe vremea regimului Ceaușescu, erau vaccinați la naștere.

„Noi toți știm de unde provine numărul mare de seropozitivi, de la acele injecții care se făceau copiilor, bebelușilor în spitale în ultimele luni, în ultimii ani ai regimului Ceaușescu și în primii ani de democrație, după ’90, plecau copiii infectați de la naștere”, a spus Traian Băsescu.

„Să spui așa ceva este numai rezultatul unui suflet mărunt. Premierul trebuia să îi anunțe destituirea de la Johannesbourg. Sunt oameni lipsiți de responsabilitate. Trebuie să plece Barbu imediat”, a susținut Băsescu.

Totodată, președintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, miercuri, la RRA, dacă este de părere că ministrul Culturii, Daniel Barbu, va demisiona, el răspunzând: „Eu cred că da”.

„Sunt consternat de afirmația pe care a făcut-o (…) O asemenea declarație nu-l reprezintă. Demisia face parte și este un semn de noblețe aproape în democrație. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezați de o asemenea declarație, eu cred că o demisie e suficient de puternică. Și cred că un lucru la care însuși Daniel Barbu ține, umanistul Daniel Barbu, cred că demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni într-o suferință cumplită pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, să-i jignească, dar față de care a făcut această afirmație nefericită”, a mai declarat Antonescu.

El a precizat că nu a apucat să vorbească cu ministrul Culturii despre acest subiect.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, duminică, ministrul Daniel Barbu a fost invitat „în calitate privată, de universitar și autor”, să susțină o conferință la Teatrul Național din Craiova.

„Conferința a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie și crize». După conferință, la sesiunea informală de întrebări și răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanțare a programelor și evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparație între bugetul unui program de sănătate publică și bugetul programelor Ministerului Culturii”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „deși nu s-a referit nicio clipă la persoane, ci doar la programe și nivele de finanțare, comparația a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost și considerațiile ce au însoțit-o”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?