Daniel Morar, despre o eventuală candidatură la funcția de procuror general: „O să văd ce fac”

Daniel Morar, despre o eventuală candidatură la funcția de procuror general: O să văd ce fac
Publicat: 22/01/2013, 14:56
Actualizat: 30/07/2014, 03:01

Procurorul general interimar, Daniel Morar, a declarat, marți, răspunzând unei întrebări privind o eventuală candidatură a sa la conducerea Ministerului Publică, că o să vadă ce face, precizând că speră să se termine procedura de selecție până la expirarea delegării sale, în 2 aprilie.

„Nu-mi cereți răspunsuri personalizate. E decizia mea. O să văd ce fac”, a spus Daniel Morar citat de Mediafax.Întrebat cum vede procedura transparentă pe care a anunțat-o ministrul Justiției, Mona Pivniceru, respectiv ca la audierea candidaților pentru conducerile Ministerului Public și, respectiv, DNA, să aibă acces presa, Daniel Morar a spus: „Așteptăm să vedem”.

Daniel Morar a spus că speră să se termine procedura de selecție a procurorilor șefi până la expirarea delegării sale în funcția de prim-adjunct al procurorului general. El a precizat că delegarea sa, care expiră în 2 aprilie, nu mai poate fi prelungită.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a anunțat, marți, că săptămâna viitoare va fi declanșată o nouă procedură de selecție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a șefului Direcției Naționale Anticorupție.

Mona Pivniceru a spus că, potrivit calendarului, procedura de selecție se poate întinde pe 135 de zile.

„Actualei proceduri nu i s-a reproșat nimic, decât că a fost lipsită de transparență. Dacă transparență înseamnă prezența televiziunilor, o vom face așa”, a spus ministrul Justiției.

Întrebată dacă ea crede că se vor mai înscrie procurori în această procedură transparentă, Pivniceru a spus că acest lucru nu mai depinde de ea.

„Eu am să merg, am să vorbesc, dar dacă se vor înscrie este opțiunea ficăruia”, a precizat ministrul Justiției.

Mona Pivniceru a mai spus că numele celor doi procurori vor fi anunțate la încheierea procedurii de selecție. Președintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Nițu și Ioan Irimie în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și, respectiv, de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), trimise de ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

„Motivația principală care a stat la baza deciziei domnului președinte Traian Băsescu este lipsa de transparență a procesului de selecție organizat de Ministerul Justiției, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanțe să se înscrie la procesul de selecție”, preciza Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Președintele Traian Băsescu „atenționează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiției este necesară revizuirea totală a procedurii de selecție a procurorilor care urmează a-i fi propuși pentru funcții de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și în Direcția Națională Anticorupție”, menționa sursa citată.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, președintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Nițu și Ioan Irimie. Președintele Traian Băsescu spunea, la începutul lunii ianuarie, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituție, Consiliul trebuie să facă propunerile pentru funcția de procuror general și cea de șef al DNA, el solicitând CSM să-i trimită un punct de vedere pe această temă.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiției hotărârea Secției pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri. Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finală aparținând șefului statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ