Danileț: Dacă motivele revocării din CSM nu corespund legii, voi contesta voința colegilor judecători

Danileț: Dacă motivele revocării din CSM nu corespund legii, voi contesta voința colegilor judecători
Publicat: 23/01/2013, 17:45
Actualizat: 22/08/2013, 15:32

Judecătorul Cristi Danileț, a cărui revocare din CSM a fost votată de 1.126 de magistrați, a declarat, miercuri, că va contesta voința colegilor dacă motivele nu corespund legii, Plenul CSM urmând să se pronunțe în cazul întrunirii condițiilor legale.

Cristi Danileț a spus că în cursul zilei de miercuri Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost informat că el și judecătoarea Alina Ghica au decis să-și retragă candidaturile pentru funcția de vicepreședinte al CSM, întrucât în momentul de față este avansată o procedură de revocare a lor din Consiliu.

Danileț a precizat prin revocarea sa și a Alinei Ghica decisă de adunările generale ale judecătorilor se pune în discuție legitimitatea lor în CSM.

Judecătorul Cristi Danileț a mai spus că miercuri s-a declanșat o altă procedură de alegere a vicepreședintelui CSM și urmează ca „un alt coleg necontestat” să-și depună candidatura.

Danileț a precizat că Secția pentru judecători a CSM și-a continuat ședințele, fiind ales la fiecare dintre acestea câte un președinte ad hoc, pentru a nu exista un blocaj instituțional.

În ce privește transmiterea de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea a unui centralizator cu voturile adunărilor generale de la judecătorii privind revocarea sa din funcția de membru CSM, Danileț a spus că va analiza motivarea instanțelor, pentru a vedea „prin ce acțiuni ale sale nu a îndeplinit corespunzător atribuțiile”.

„Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta voința colegilor, dacă ele corespund, atunci voi accepta voința lor”, a spus Danileț.

El a explicat și procedura din CSM în urma primirii centralizatorului cu voturile de revocare. Danileț a spus că Plenul CSM se va întruni în 15 zile de la primirea centralizatorului voturilor, pentru a primi toate documentele de la toate instanțele implicate, iar apoi va lua o hotărâre.

Judecătorul Cristi Danileț a precizat că procedura în cazul său este încheiată.

„Nu vreau să anticipez dacă va fi un vot formal sau un vot în plen”, a spus Danileț.

Totodată, Danileț a precizat că este nevoie în cazul revocării sale din funcție de voturile din jumătate plus unu dintre judecătorii. Danileț a adăugat că Plenul CSM va analiza dacă au fost întrunite condițiile legale sau nu cu privire la revocarea sa din CSM.

Alina Ghica și Cristi Danileț își depuseseră candidaturile la funcția de vicepreședinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca președinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și judecătorii declanșând proceduri de revocare din CSM.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanșat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileț. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcția de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curților de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Până în prezent, 13 Curți de Apel din cele 16 s-au pronunțat pentru revocarea Alinei Ghica.

Potrivit articolului 55, alineatul 9 din Legea 317/2004, republicată, în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate și motivate de reprezentanții adunărilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcție a membrului ales.

Un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorității instanțelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”