Daunele pe care un medic va trebui sa le plătească pentru că a ars penisul unui copil

Daunele pe care un medic va trebui sa le plătească pentru că a ars penisul unui copil
Publicat: 27/11/2019, 12:09

În noiembrie 2008, o familie din Iași și-a dus copilul la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, unde a fost diagnsosticat cu fimoză congentială. A fost recomandată o intervenție chirurgicală, care se realizează prin electrocauterizare. Însă, în operație, băietelul de doar o lună a fost ars cu electrocauterul. Chirurgul care a intrat în sală a fost trimis în judecată pentru neglijență în serviciu, a fost judecat de magistrații Judecătoriei Iași, iar acum cei de la Curtea de Apel au dat decizia definitivă în cazul său.

Fapta penală s-a prescris încă de când dosarul a ajuns la Judecătoria Iași, astfel că magistrații au judecat latura civilă a acestui dosar.

În motivarea magistraților de la Judecătoria Iași se arată că „pe durata operației, inculpatul (…) a ajustat în mod necorespunzător intensitatea curentului de coagulare/tăiere generat de electrocauter, cu consecința producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentele feței dorsale a diafizei penine, fiindu-i afectată funcționalitatea organului”.

În urma operației de la Iași, băiatul a avut nevoie de zeci de zile de recuperare și de o intervenție chirurgicală ce a fost făcută la Londra. Însă, copilul va mai avea nevoie și de altele.

În timpul judecății au fost solicitate două expertize medico legale. Potrivit uneia dintre ele „este de presupus că arsura s-a produs ca urmare a neadaptării intensității curentului de coagulare/tăiere generate de electrocauter”.

Despre personalul medical, aceeași expertiză a arătat că a reacționat corespunzător la complicațiile apărute și că măsurile terapeutice au fost corecte. „Există un raport de cauzalitate directă între leziunile existente și gestul chirurgical realizat. Nu se poate susține că incidentele apărute sunt exclusiv cauzate de realizarea tehnică chirurgicală a intervenției, având în vedere interpunerea între chirurg și pacient a echipamentelor tehnice a căror revizie periodică este menită să asigure funcționalitatea în parametrii optimi”, se arată în expertiza citată în dosar.

Practic, spun magistrații, „culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensității curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca (…), în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecința producerii unei plăgi arse de gr. I-II la nivelul feței dorsale a penisului, fiind afectate aspectul și funcționalitatea acestuia”.

Conform fișei postului, medicul răspunde și de buna utilizare a aparaturii medicale și de calitatea actului chirurgical.

În fața instanței, medicul a recunoscut că leziunile au fost cauzate de neadaptarea intensității la electrocauter, însă a susținut că „electrocauterul ar fi suferit o defecțiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respectată procedura standard de operare a tehnicii medicale”.

Bogdan Savu a declarat că, așa cum prevede protocolul, la început a folosit electrocauterul la intensitatea minimă și că, „observând că nu produce efectele scontate, a setat treapta imediat următoare, moment în care instrumentul chirurgical a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la arsuri”, se arată în motivarea instanței.

Cât despre complicațiile care au apărut în urma operației, Bogdan Savu a zis că nu se consideră vinovat.

Medicul a invocat în fața instanței că aparatul a avut o defecțiune, însă actele depuse de către reprezentanții Spitalului de Copii arată că electrocauterul a fost supus unei revizii tehnice cu nici o lună înainte de operație.

În final, magistrații conchid că medicul a manevrat necorespunzător electrocauterul, prin reglarea deficitară a intensității curentului de coagulare/tăiere a instrumentului folosit.

În primă instanță, Judecătoria Iași a decis că medicul, împreună cu spitalul, parte civilă în acest dosar trebuie să plăteească 40.000 euro daune materiale și 200.000 euro daune morale. Decizia a fost contestată, însă magistrații Curții de Apel Iași au decis să reducă daunele materiale de la 40.000 de euro la 16 000 de euro și au menținut suma de 200.000 de euro ca daune morale.

Astfel, medicul Bogdan Savu și Spitalul de Copii trebuie să achite familiei băiatului 216.000 de euro.

Decizia este defintivă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete