De ce evită agențiile de turism să îi ducă pe străini în Centrul Vechi al Capitalei

De ce evită agențiile de turism să îi ducă pe străini în Centrul Vechi al Capitalei
Publicat: 16/09/2012, 13:25
Actualizat: 31/01/2019, 03:36

Agențiile evită să ducă grupurile de turiști străini în Centrul Vechi, atunci când acestea ajung în București, din cauza hoților de buzunare, care profită de aglomerația de pe străzile înguste și le fură turiștilor, în general persone în vârstă, portofelele și camerele foto.

„Când vin turiștii străini în București, îi ducem în tururi de oraș, care durează, în medie, cam patru ore. Palatul Parlamentului este o mare atracție, Patriarhia, fostul palat regal, Arcul de Triumf, dar și Muzeul Satului, unde se mai odihnesc, pentru că au și ei o vârstă. Cam patru ore durează un tur al Bucureștiului”, a declarat agenției Mediafax George Mărginean, proprietarul agenției Karpaten Turism, specializată în aducerea turiștilor străini în România.

El a spus că majoritatea turiștilor străini care ajung în România în excursii de grup sunt persoane de vârsta a treia.

„În Centrul Vechi nu-i ducem. Am avut foarte multe grupuri pe care le-am dus acolo și s-au înregistrat foarte multe furturi. Sunt hoți de buzunare care, cum văd turiștii străini, care sunt în general bătrânei, le fură portofelele, aparatele de fotografiat, cărțile de identitate, pașapoartele, și avem dureri de cap. E foarte periculos și evităm să-i ducem acolo. Dar nu doar la noi se întâmplă asta, pentru că și în alte capitale sunt hoți de buzunare”, a adăugat Mărginean.

Și Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours, agenție care aduce străini în România, confirmă că riscul de furt este mai ridicat în Centrul Vechi, din cauza străzilor înguste și a aglomerației.

„Se fură orice, de la portofele la camere foto. Noi le spunem turiștilor pe care îi ducem acolo să fie atenți la genți și la buzunare. Este o zonă cu risc foarte ridicat de furt. Unii turiști vor, cu toate acestea, să meargă și în Centrul Vechi, deși un tur clasic de București include Palatul Parlamentului, Muzeul Țăranului Român, și bulevardele principale – Calea Victoriei și Magheru”, a mai spus el.

Vladu afirmă că cei mai mulți turiști străini care ajung în București sunt germani, britanici, americani și austrieci, și sunt, în general, persoane de vârsta a treia. Printre turiștii străini care au vizitat Capitala anul trecut s-a numărat și o americancă de 101 ani.

„Centrul Vechi are, cu toate acestea, potențial turistic, însă pe lângă baruri și restaurante ar trebui să apară și magazine de suveniruri. De asemenea, unele clădiri, aflate în paragină, ar trebui restaurate, iar pentru siguranța turiștilor ar trebui mărit numărul de echipe de poliție în zonă”, a adăugat directorul agenției de turism.

Simion Giurcă, șeful Biroului de Promovare Turistică a României în Austria, spune că acolo unde există un flux turistic consistent, indiferent despre care dintre destinațiile turistice este vorba, nu vor întârzia să apară furturile și prostituția.

„Aceste fenomene sunt universale și nu au vreo legătură cu anumite deprinderi, cărora noi, românii, avem tendința să le dăm o dimensiune națională. Furturi din buzunare se practică pe scară mare în toate destinațiile turistice urbane majore, de la Roma la Viena și de la Paris la Barcelona. Acestea sunt considerate de turiști delicte minore și nu influențează, în general, decizia de a călători într-un astfel de loc. Turiștii trebuie informați despre acest risc. Centrul Vechi s-a dezvoltat ca un veritabil magnetic turistic, care dă Capitalei personalitate, șarm și culoare. Prezența unor polițiști care să patruleze prin zonă ar liniști turiștii și ar descuraja, măcar parțial, hoții”, a încheiat Giurcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?