De ce nu a fost eliberat condiționat Mircea Băsescu, deși întrunea condițiile. Motivarea Tribunalului Constanța

De ce nu a fost eliberat condiționat Mircea Băsescu, deși întrunea condițiile. Motivarea Tribunalului Constanța
Publicat: 24/11/2016, 15:23
Actualizat: 24/11/2016, 15:23

Mircea Băsescu nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de 4 ani închisoare și-a atins scopul preventiv, în condițiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Constanța a admis, la începutul acestei luni, contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu nu a fost eliberat din închisoare deși, conform legii, întrunea condițiile necesare.

În motivarea deciziei se arată că instituția liberării condiționate constituie un beneficiu pentru condamnat, care îi poate fi acordat de către instanță în situația în care acesta prezintă „credibilitate și garanția” că scopul preventiv al pedepsei precum și funcțiile acesteia de constrângere și reeducare s-au realizat prin eforturile acestuia, înainte de executarea integrală a pedepsei, astfel încât el să poată fi integrat în societate.

„Se constată că persoana privată de libertate, deși prezintă referințe favorabile, constatate și de comisie – vârstă peste 60 de ani, pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale, comportamentul din timpul executării pedepsei, lipsa sancțiunilor disciplinare, iar fracția prevăzută de lege a fost îndeplinită, nu ar putea fi liberată condiționat având în vedere că aceasta nu a dovedit, și nici nu a avut timpul necesar pentru a o face, că pedeapsa aplicată de 4 ani închisoare și-a atins până la acest moment scopul preventiv. Împlinirea fracției prevăzută de lege creează exclusiv o vocație persoanei private de libertate și nu un drept de a fi liberată din starea de deținere înainte de executarea integrală a pedepsei”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Instanța a considerat astfel că perioada pe care Mircea Băsescu a petrecut-o efectiv în închisoare a fost prea mică, pentru că aproape jumătate din cele 17 luni petrecute după gratii s-a aflat în arest la domiciliu.

„Este adevărat că legiuitorul a prevăzut că atât arestul preventiv, cât și arestul la domiciliu se deduc în mod similar din pedeapsă, însă nu se poate ignora faptul că intimatul condamnat a executat în arest la domiciliu o perioadă de 7 luni, din perioada de 1 an și 5 luni considerată executată din întreaga pedeapsă de 4 ani închisoare. Această perioadă petrecută în arest la domiciliu este luată în considerare la fracția legală prevăzută pentru liberarea condiționată, însă instanța este cea care vine să aprecieze dacă perioada executată este suficientă, iar intervalul de timp în care condamnatul a fost efectiv monitorizat și supravegheat a fost îndestulător pentru a se considera că pedeapsa aplicată și-a îndeplinit scopul prevăzut de lege în raport de gravitatea faptei pentru care a fost judecat și pentru care a primit pedeapsa”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, în motivare se mai precizează că Mircea Băsescu nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în diverse activități pe durata detenției, existând menționate în caracterizarea atașată la dosar doar cinci concursuri la care a participat și 17 zile câștigate prin muncă, „astfel încât să se considere că persoana condamnată a făcut eforturi pentru a se evidenția și pentru ca instanța să aibă posibilitatea să aprecieze în concret că, se impune liberarea sa, mai înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

În plus, magistrații au considerat că împrejurarea că Mircea Băsescu nu a fost sancționat disciplinar și a respectat regulile carcerale „nu reprezintă un merit al condamnatului, ci acesta constituie un comportament firesc”, pe care trebuie să îl aibă orice deținut pe timpul executării pedepsei.

„În asemenea situații nu trebuie să se plece de la premisa că persoana condamnată, care și-a îndeplinit fracția prevăzută de lege și care este o persoană instruită, cu vârstă de peste 60 de ani, nu mai este necesar să aducă alte dovezi de îndreptare, ci trebuie să se plece de la ideea că orice persoană ce se află în executarea unei pedepse trebuie să depună eforturi și să arate că a înțeles pentru ce a fost condamnată, că în viitor nu va mai exista riscul reiterării activității infracționale și că a executat în regim de detenție o perioadă suficientă care a putut contribui la schimbarea mentalității și a comportamentului avut înainte de a fi condamnată”, se mai precizează în motivarea Tribunalului Constanța.

În condițiile în care Mircea Băsescu se află la prima analiză, iar până la împlinirea cuantumului pedepsei au mai rămas doi ani și șapte luni, instanța a considerat că acesta trebuie să rămână în continuare în executarea pedepsei, motiv pentru care a admis contestația formulată de DNA – Constanța și a desființat în întregime sentința penală emisă de Judecătoria Medgidia, care admisese liberarea condiționată a acestuia, stabilind că reînnoirea propunerii poate fi făcută după data de 1 februarie 2017.

Mircea Băsescu se află în Penitenciarul Poarta Albă în executarea unei pedepse de patru ani de închisoare, ce i-a fost aplicată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Pedeapsa se execută în regim semideschis și ar urma să expire la data de 10 iunie 2019.

El a executat în arest preventiv și arest la domiciliu 371 de zile și i se consideră executate ca urmare a muncii prestate alte 17 zile, având astfel un total de 493 de zile executate. Pe durata executării pedepsei, a beneficiat de o recompensă – suplimentarea dreptului la pachet, a participat la programe educaționale, cinci concursuri tematice și s-a înscris la o recenzie de carte, însă nu a mai participat, fiind la program de vizită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom