De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de lipsurile din legislație pentru a-și micșora pedeapsa. MOTIVARE

De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de lipsurile din legislație pentru a-și micșora pedeapsa. MOTIVARE
Publicat: 29/12/2016, 18:44
Actualizat: 09/02/2017, 08:03

Potrivit motivării Judecătoriei Sectorului 5, dată în cazul cererii de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu, lucrările scrise în penitenciar nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat, fiind doar un mod de a câștiga zile mai ușor pentru a fi eliberat mai repede prin exploatarea cu nonșalanță a lacunelor legislației. Mai mult, acesta nu a avut tabel de pontaj pentru patru din cele 11 lucrări scrise în penitenciar, susțin magistrații.

„Lucrările realizate de către petent în perioada detenției nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat și poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carențele legislației din domeniu pentru a putea obține cât mai ușor zile câștig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislației, pe care petentul le-a exploatat cu nonșalanță, se numără lipsa unei modalități concrete de control a activității pe care persoanele condamnate le desfășoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conținutului lucrării, acordarea aceluiași număr de zile câștig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reamintește că petentul a obținut 60 de zile câștig pentru 2 studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total 4 ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiționată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării și să refuze acordarea zilelor câștig”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit sursei citate, pentru patru din cele 11 lucrări științifice întocmite de Dan Voiculescu, respectiv «Omenirea încotro?», «Dezvoltarea Economică», «Economia Românească» și «Investițiile străine-vector al dezvoltării economice», nu există un tabel de pontaj, lucru recunoscut chiar de către administrația Penitenciarului Rahova, astfel că instanța nu poate constata că Dan Voiculescu a redactat lucrările în penitenciar.

„Prima lucrare, «Omenirea încotro?» (manuscrisul depus de apărătorul petentului are 81 de pagini), a fost realizată într-un interval de 33 de zile (1.10-2.11.2014- fila 6 vol II). La două săptămâni de la începerea acestei lucrări, petentul s-a apucat de o nouă lucrare intitulată «Dezvoltarea economică durabilă», lucrare finalizată într-un interval de 61 de zile (17.10.-16.12.2014 fila 6 vol II). Pentru această lucrare s-a întocmit un program de lucru, în fiecare zi de luni până vineri.între 14-22 (fila 77 vol I, fiind de altfel singura lucrare din această perioadă pentru care există program de lucru), neexistând însă și un tabel de pontaj. La scurt timp după terminarea primei lucrări, petentul s-a apucat de cea de-a treia lucrare, intitulată «Economia Românească», finalizată în 82 de zile (7.11.2014-28.01.2015), ulterior fiind începută și cea de-a patra carte, «Investițiile străine directe-vector al dezvoltării economice» (redactată între 3.12.2014-17.03.2015). Practic instanța constată că în 5 luni și jumătate, petentul scrisese deja 4 lucrări”, mai spun judecătorii.

Instanța a precizat că, pe parcursul detenției, Dan Voiculescu a redactat două comunicări științifice intitulate „A New Theory of Value” și „Some Considerations regarding Development of the Theory of Maslow”, cu care a participat la conferința științifică internațională „The future of Europe”. Pentru primul dintre studii, manuscrisul pus la dispoziție are aproximativ 20 de pagini, în timp ce varianta tehnoredactată are circa 40 de pagini. Pentru cele două lucrări, instanța a constatat că Dan Voiculescu a fost pontat doar câte două ore pentru fiecare, beneficiind în schimb de câte 30 de zile de câștig (în total 60).

Totodată, din documentele existente la dosar reiese că inculpatul lucra concomitent la nouă lucrări științifice.

În ceea ce privește lucrarea „Efectul de antrenare a investițiilor străine”, instanța a constatat că Dan Voiculescu a realizat o lucrare de 180 de pagini (cât se indică în nota internă a ANP-ului) în 27 de ore (circa 6 pagini pe oră), în acest caz reținând că manuscrisul depus la dosar are în jur de 75 de pagini, în timp ce lucrarea tehnoredactată are 180 de pagini.

„Situația este asemănătoare și în ceea ce privește lucrarea «Managementul riscului». (…) Practic o lucrare de 143 de pagini a fost realizată în 71 de ore. (…) Și pentru această lucrare, manuscrisul depus de apărătorul petentului are aproape jumătate din numărul de pagini pe care îl are varianta tehnoredactată ( circa 60 de pagini față de 143)”, se mai arată în motivare.

De asemenea, potrivit motivării, Dan Voiculescu a scris lucrarea „Clasa de Mijloc” (219 pagini) în 86 de ore, în timp ce pentru „A patra cale” (242 de pagini) nici măcar nu a fost pontat.

„Eliberarea petentului din pedeapsa de 10 ani aplicată pentru o infracțiune care a produs puternice reacții în rândul societății după numai doi ani și 4 luni, în condițiile în care acesta a obținut aproape un an de zile câștig ca urmare a redactării unor lucrări științifice în maniera mai sus descrisă, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacție din partea statului față de cei care încalcă normele legale. Drept urmare, instanța va respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnat Voiculescu Dan și va fixa termen de reiterare a cererii la data de 24.09.2017″, se arată în încheierea motivării.

Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare. În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

În acest dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a fost deja eliberat condiționat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...