De ce nu a fost umflată o saltea, în cazul femeii care s-a sinucis sărind de pe un bloc din București. Explicațiile lui Raed Arafat

De ce nu a fost umflată o saltea, în cazul femeii care s-a sinucis sărind de pe un bloc din București. Explicațiile lui Raed Arafat
Publicat: 23/05/2015, 13:40

Cazul femeii de serviciu care s-a aruncat vineri seară în gol de pe un bloc din centrul Capitalei, după mai bine de 30 de ore de așteptare, a creat o dezbatere intensă în public, mulți oameni acuzând autoritățile că nu au făcut tot ce se putea pentru a o salva pe femeie, care suferea de depresie după ce fiica ei murise de cancer, în urmă cu doi ani.

Negociatorii Poliției Capitalei au ținut permanent legătura cu femeia, pe terasa blocului, ba chiar au reușit să o convingă să bea apă și să mănânce, însă nu au putut să o facă să renunțe, chiar dacă la fața locului a venit și soțul femeii, iar cei din bloc s-ar fi oferit să îi plătească datoriile la întreținere pe care le avea.

Controversa cea mai discutată a fost însă de ce nu au folosit salvatorii o saltea pentru a atenua căderea femeii, saltea pe care de altfel nici nu o aveau în dotare și pe care au fost nevoiți să o aducă tocmai de la pompierii din județul Argeș.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență București au explicat pentru Adevărul că negociatorii le-au cerut să nu mai umfle salteaua, care de altfel sosise la locul incidentului cu peste o oră înainte ca femeia să sară de pe bloc, pentru că ori de câte ori pompierii începeau să umfle salteaua, femeia începea să se agite, astfel că salvatorii riscau să o sperie și să o facă să sară.

Pompierii au mai explicat că de altfel saltelele nu sunt potrivite pentru căderile de la distanțe mari, pentru că persoana care sare va fi aruncată cu putere de pe salteaua gonflabilă, riscând să ajungă invalidă sau să moară oricum.

Vineri seară, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, a explicat și el că salteaua gonflabilă nu ar fi garantat salvarea femeii, ba chiar că risca să o determine să sară. Arafat a anunțat că s-a declanșat o anchetă internă pentru a stabili dacă procedurile au fost respectate în acest caz.

„În astfel de situație, o persoană care dorește să se sinucidă și nu mai face apel pentru ajutor înseamnă că va fi o persoană cu care va fi greu de lucrat. Negociatorul creează o relație umană cu ea dacă reușește. Informațiile pe care le am de la colegii de la ISU: au avut o platformă de înălțare de salvare, dar persoana, văzând pe oricine ar fi vrut să o salveze, se agita. Au adus perna acolo cu o oră jumătate înainte să se sinucidă. Umflarea pernei putea să îi atragă atenția. Când a văzut acea situație: lumea se agita și ea s-a agitat, și mai târziu s-a aruncat. Perna are un efect limitat. Este calculată pentru o persoană cu aproximatv 100 de kg, de la o distanță de 20-25 de metri. Dacă persoana vrea să se omoare, dacă vede altă persoană, oricum se mută și se aruncă„, a declarat Raed Arafat, la B1 TV.

„Negociatorul este în relație cu persoana și decide în final cum să facă. El încearcă să creeze această situație, dar nu are această rată de succes întotdeauna. Negociatorul a reușit să îi dea apă, să mănânce, dar nu a reușit să o salveze. Jos, toate echipele s-au pregătit, dar din păcate, nu au reușit să faă nimic. Cum se agita situația, se agita și ea„, a mai spus Arafat.

Arafat a vorbit însă și despre slaba dotare a echipajelor de salvare în astfel de cazuri: „Bucureștiul, până nu demult, nu a avut echipaje de salvare la înălțime. Acestea au fost montate în București abia în ultimii șapte ani. Dacă e după mine, aș da comandă acum, dar nu este posibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația