De ce nu dă Guvernul norme de aplicare a legii antifumat

De ce nu dă Guvernul norme de aplicare a legii antifumat
Publicat: 16/03/2016, 16:43

”Scrie destul de clar în lege. Am pregătit un ghid, este și pe site-ul Guvernului o schemă de aplicare. Contravențiile se aplică de poliția locală sau de Ministerul de Interne. Sper să fie util acest ghid și să-l consulte toți cei care au semen de întrebare în legătură cu acest proiect și să sperăm că el va fi implementat cu success, pentru că asta este cheia a ceea ce ne dorim cu toții, din moment ce avem această legislație”, a declarat Dan Suciu.

El a mai spus că nu se va fuma în Palatul Victoria și că se încearcă organizarea un spațiu de fumat în curtea interioară a palatului. Dan Suciu a fost întrebat și câți oameni vor mai rămâne la birou, în Guvern, în timpul orelor de program.

”Toți! Vă spun cu multă seriozitate: toți oamenii vor rămâne în Guvern”, a replicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

De asemenea, Dan Suciu a precizat că sesizarea organelor competente să aplice amenzi contravenienților nu reprezintă o urgență, astfel încât să fie apelat numărul 112.

”Legea e lege. Ține de agentul respective să considere ce este necesar să aplice”, a adăugat el, ca răspuns la întrebarea referitoare la sancțiunea pe care trebuie să o aplice polițiștii într-o primă fază – avertisment sau amendă.

Potrivit Ghidului postat pe site-ul Executivului, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

În aprecierea caracterului de închis/deschis al unui spațiu, nu se va ține cont de natura materialului din care sunt confecționați pereții sau tavanul, plafonul sau acoperișul. Oricare ar fi materialul folosit la construcția pereților sau tavanului (zidărie, textil, lemn, folie plastic etc.) și oricare ar fi densitatea materialului (material perforat etc.), atât timp cât există un tavan și cel puțin 2 pereți, spațiul respectiv va fi considerat ”spațiu închis”. Totodată, nu se va ține cont de caracterul temporar sau permanent al pereților sau spațiului. Dacă un element de construcție îndeplinește funcția de ”perete” (limitează, separă sau izolează) și este vizibil, spațiul din care face parte va fi considerat ”spațiu închis” chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica etc., adică este perete doar temporar.

În ghid se mai arată și că fumatul este interzis în spațiile închise din toate locurile de muncă – în instituții publice centrale și locale, unități comerciale, cum ar fi magazine, expoziții/ târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise. Potrivit ghidului, nu se va mai fuma în restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi – inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente, unități cultural-artistice, sportive, recreative. Fumatul va fi interzis și în spațiile comune din clădirile de locuințe, cum ar fi holuri sau lift.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România
Ce se întâmplă în familia Ginei Pistol. Smiley a fost redus la tăcere. „Eu am...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan