De ce vor bucureștenii să se facă polițiști. Mii de oameni, de bunăvoie la Poliția Capitalei

De ce vor bucureștenii să se facă polițiști. Mii de oameni, de bunăvoie la Poliția Capitalei
Publicat: 08/04/2016, 17:37
Actualizat: 09/04/2016, 09:54

Peste 2.200 de persoane s-au înscris, până vineri după-amiază, pe cele 200 de posturi de agenți scoase la concurs de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Majoritatea candidaților sunt tineri cu vârste cuprinse între 20-35 de ani, care au terminat facultatea în cu totul alte domenii, iar unii din ei au venit special din străinătate pentru admitere. Bogdan, spre exemplu, a venit din Danemarca să-și depună dosarul la admitere fiindcă vrea să se întoarcă în țară împreună cu familia.

„Suntem plecați de trei ani, eu muncesc acolo în servicii (agricultură și comerț), însă mi-e dor de țară, și mie și soției. Avem două fete, una s-a născut aici, în România, și cea mică în Danemarca. Deși este o civilizație remarcabilă, traiul este foarte scump acolo, și în comparație cu Anglia sau cu alte țări occidentale, societatea daneză nu este la fel de deschisă față de imigranții din estul Europei, suntem doar 19.000 acolo. În Anglia se simte multiculturalitatea, spre exemplu. Personal, mie mi-e dor de țara mea, de familia de aici, nicăieri nu e ca acasă, aș vrea să mă pot întoarce și dacă reușesc să mă angajez aici, ne stabilim definitiv înapoi în România”, a povestit Bogdan pentru MEDIAFAX.

Originar din Iași, el a studiat la Politehnică, însă a muncit din primii ani de facultate și nu a mai apucat să-și finalizeze studiile din cauza programului de muncă. În urmă cu trei ani a aplicat, printr-o firmă de recrutare, pentru un job în Danemarca și povestește că atunci a fost prima dată când a ieșit din țară. Contactul cu civilizația occidentală se vede în felul mult mai relaxat de a vorbi și în atitudinea care exprimă bunăvoință. Totuși, Bogdan spune că este emoționat. „Nu am crezut că am emoții, dar știind acum că de asta depinde întoarcerea mea și a familiei în România și văzând câți candidați sunt, mi-e teamă că nu am nicio șansă”, a spus el vizibil emoționat.

Dacă pentru un român din diaspora, miza acestui concurs este întoarcerea acasă, pentru românii de aici, miza este statutul de polițist și faptul că față de mediul privat, la stat se respectă contractele de muncă, perioada concediilor, liberele legale, etc. Practic, sunt lucrurile normale pe care și le dorește orice angajat, să i se respecte drepturile din legislația muncii. „M-am gândit că față de angajatorii din privat, care nu-ți oferă o carte de muncă la salariu normal, la stat sunt multe lucruri pe care le avem de câștigat, contractele de muncă sunt pe bune, ceea ce la noi în țară nu prea se întâmplă. În plus, de când eram mic am vrut să fac dreptate acolo unde e nevoie”, a povestit un candidat.

Printre tinerii care s-au înghesuit la coada de la Poliția Capitalei sunt și multe fete. O tânără de 30 de ani care a terminat Facultatea de Protecția Consumatorilor a venit să-și depună dosarul fiindcă a vrut să încerce să-și schimbe domeniul în care lucrează.

Două sute de posturi de agenți de poliție au fost scoase la concurs de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dintre care 194 pentru civili iar șase pentru reîncadrați, „Se poate înscrie oricine care are cursurile unui liceu și examenul de bacalaureat promovat, care deține un permis de conducere. Am avut persoane chiar și de peste 50 de ani care s-au înscris la concurs”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Bogdan Ghebaur.

Candidații vor susține și un examen scris pe data de 14 mai, la Poliția Capitalei iar cei care promovează nu vor putea să părăsească postul pentru o perioadă de trei ani.

Înălțimea este o criteriu pe baza căruia un participant la concurs poate fi eliminat. Astfel că bărbații trebuie să aibă o înălțime de ,minim 1,65 de centimetri iar femeile de 1,60 de centimetri.

Pentru posturile de la nivelul Poliției Capitalei, candidații care vor promova examenele își vor putea alege secția de poliție la care vor să-și desfășoare activitatea.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a demarat de vineri, 1 aprilie, procedura de încadrare prin concurs a 1.900 de posturi de agent ordine publică, la nivel național, dintre care 46 de posturi prin reîncadrare iar restul din sursă externă. Înscrieri se fac în perioada 1- 8 aprilie, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul IGPR.

Potrivit Poliției Române, după 8 aprilie, atunci când este ultima zi de înscrieri, la nivelul fiecărui județ va fi afișat calendarul probelor eliminatorii. Cei care vor să se angajeze vor avea de susținut, pentru început, proba medicală, examenul psihologic și proba sportivă, toate aceste fiind eliminatorii, pentru probe neexistând limită de vârstă pentru cei care vor să se înscrie.Pentru posturile de agenți de ordine publică în mediul rural, cei promovați vor fi selectați în funcție de opțiunile lor, dar și de nevoile din teren, anunță reprezentanții IGPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna