De la 1 mai, serviciile medicale vor fi acordate pe baza cardului de sănătate. Bănicioiu explică ce se întâmplă daca un spital nu are cititor de carduri

Publicat: 24/04/2015, 19:00

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a transmis direcțiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligației utilizării cardurilor naționale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical.

Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidența căreia se află, o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverință are valabilitatea de trei luni.

Bănicioiu atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

„Vă rugăm să comunicați unităților spitalicești din raza dumneavoastră de competență că, în situația în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcțională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverință, au obligația de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienții care se prezintă cu un card sau o adeverință de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unității spitalicești, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu, în informarea către direcții..

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistența medicală primară si in asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigațiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgență medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conștient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăți din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a precizat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun