De Ziua Unirii, Iohannis dă tonul anului electoral: „Avem nevoie de oameni noi care au înțeles că nu mai putem înșela speranțele oamenilor”

De Ziua Unirii, Iohannis dă tonul anului electoral: „Avem nevoie de oameni noi care au înțeles că nu mai putem înșela speranțele oamenilor
Publicat: 24/01/2016, 11:57

„În acest an avem de ales. Clasa politică are șanșa de a asuma responsabilități. Cetățenii doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt. Sper că vom avea un an electoral decent. Vocea mea se va face auzită pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice. Avem nevoie de oameni noi care au înțeles că nu putem continua înșelând speranțele oamenilor”, a spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș participă astăzi, la evenimentele organizate la Iași cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, urmând ca șeful statului să susțină și un discurs în Piața Unirii. La evenimente va fi prezent și premierul Dacian Cioloș. La Iași se află de asemenea și liderii PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga.

Anul trecut, de Ziua Unirii, au fost prezenți la manifestările oficiale organizate la Iași atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul de atunci Victor Ponta, fost lider al PSD. Atunci, Victor Ponta a fost huiduit la începutul discursului său rostit în Piața Unirii din Iași, la eveniment asistând câteva mii de persoane.

Plăcinte în loc de fasole cu cârnați

Cinci mii de plăcinte vor fi împărțite ieșenilor care vor fi prezenți, la manifestările de Ziua Unirii, Primăria renunțând la tradițională masă cu fasole și cârnați.

Viceprimarul cu atribuții de primar, Mihai Chirica, a precizat că municipalitatea renunță să mai organizeze tradiționala masă cu fasole și cârnați, pentru ca evenimentul „să nu fie luat în derâdere”.

„Nu va mai fi fasole și cârnați, cum s-a întâmplat în ultimii ani, de Ziua Unirii. Am decis să împărțim cinci mii de plăcinte celor prezenți la manifestări”, a afirmat Mihai Chirica.

100 de manifestări în toată țara

Aproape 100 de manifestări vor avea loc în toată țara, duminică, de Ziua Unirii, la acestea fiind așteptate peste 100.000 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Peste 3.500 de efective ale MAI vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la cele aproape 100 de manifestări omagiale organizate la nivel național în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la care sunt așteptate peste 100.000 de persoane.

Principalele manifestări vor fi organizate, duminică, în municipiile Cluj, Focșani și Iași, unde se estimează prezența unui public numeros.

Prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în municipiile reședință de județ, iar în instituțiile de învățământ ale MAI vor avea loc activități comemorative.

Studenții Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” vor organiza, ca în fiecare an, un eveniment prin care vor marca această sărbătoare. Reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa și la ceremoniile care se vor desfășura în București la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.

„Hora Unirii” la metrou și în aeroport

Ziua Unirii va fi sărbătorită duminică la metroul bucureștean, precum și în Aeroportul „Henri Coandă”, unde se va cânta și juca „Hora Unirii”.

Duminică, începând cu ora 11.00, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București își întâmpină pasagerii cu „Hora Unirii” prin spectacolul oferit de ansamblul Doinița în terminalul Sosiri.

La metrou, la stația Piața Unirii 2, susține un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric „Cununa Carpaților”. Punctul central al spectacolului va fi „Hora Unirii”, în care călătorii vor fi invitați să se prindă.

„Hora Unirii” se cântă și dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparținând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogalniceanu, titlul original fiind „Hora Unirei”. Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.

Tot duminică, un tren care pleacă de la București spre Iași, de la ora 12.00, va fi remorcat de o locomotivă tricoloră și numit „Trenul Unirii”. Garnitura va ajunge la Iași la ora 18.46. Aceeași locomotivă va remorca la întoarcere „Trenul Prietenia”, care vine din Republica Moldova, și care va pleca în aceeași zi din Iași spre București la ora 22.38.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată