Debitul Dunării, la jumătate față de media lunii august. În București, nu sunt probleme cu apa potabilă

Debitul Dunării, la jumătate față de media lunii august. În București, nu sunt probleme cu apa potabilă
Publicat: 18/08/2015, 19:04

În ultimele 24 de ore debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost staționar, în jurul valorii de 2300 m3/s, reprezentând 53% din media multianuală a lunii august (4300 m3/s), se arată în comunicatul ANAR.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală din bazinul Dunării, amonte de intrarea în țară și precipitațiile prognozate, pentru perioada 18 – 22 august 2015, se estimează instalarea unei tendințe de ușoară creștere a debitelor pe Dunăre la intrarea în țară, începând cu data de 19 august 2015.

Pe baza informațiilor actuale se prognozează o creștere până la un debit de 2700 m3/s în data de 24 august 2015, urmând ca tendința de creștere ușoară să se mențină până la sfârșitul lunii august.

Pe sectorul românesc al Dunării, aval de sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier, se va menține tendința actuală de ușoară scădere a nivelurilor și în următoarele trei – patru zile, după care se va înregistra treptat și pe acest sector o tendință de creștere, ca urmare a propagării debitelor de la intrarea în țară și a aportului de debite al afluenților Dunării de pe acest sector, situat pe teritoriul României și Bulgariei.

Potrivit ANAR, nivelurile minime prognozate în secțiunile stațiilor hidrometrice reprezentative de pe sectorul românesc al Dunării, se situează la nivelul valorilor minime înregistrate în august 2007 și sunt în general mai mari cu 10 – 30 cm față de valorile minime de niveluri înregistrate în august 2012 și 2013.

În ultimii ani, valori deosebit de scăzute ale debitelor și nivelurilor pe sectorul românesc al Dunării s-au înregistrat în luna decembrie 2011 (un debit minim de 1800 m3/s la intrarea în țară), iar valori minime apropiate de valorile minime istorice s-au înregistrat în perioada august – septembrie 2003 (un debit de 1500 m3/s la intrarea în țară).

În București, nu sunt probleme cu apa potabilă

ANAR mai precizează că nu sunt probleme în alimentarea cu apă a municipiului București deoarece există o rezervă de apă suficientă în acumulările de pe râurile Argeș și Dâmbovița: râul Argeș – 20 mc/s, râul Dâmbovița: acumularea Văcărești – 5 mc/s, canal aducțiune 2 – 2 mc/s, acumularea Vidraru: 307,81 mil. mc. / coeficient de umplere: 68,03%, acumularea Golești: 33,85 mil. mc. / coeficient de umplere: 75,3% și acumularea Văcărești: 3.5 mil. mc. / coeficient de umplere: 63,41%.

Debitele principalelor cursuri de apă, precum și gradul de umplere al acumulărilor, asigură, în prezent, cerințele utilizatorilor de apă din surse de suprafață. Exploatarea acumulărilor se face în conformitate cu regulamentele de exploatare și nu sunt semnalate situații de încadrare sub limita de funcționare în regim asigurat, subliniază ANAR.