Decizia CCR privind legea penală mai favorabilă, ignorată de magistrați. Cum ar putea scăpa pe Voiculescu de dosarul ICA

Decizia CCR privind legea penală mai favorabilă, ignorată de magistrați. Cum ar putea scăpa pe Voiculescu de dosarul ICA
Publicat: 24/05/2014, 09:41
Actualizat: 18/05/2015, 20:56

Cu toate că CCR a stabilit deja că legea penală se aplică global, surse judiciare au explicat pentru gândul că procurorii Parchetului General și câțiva judecători de la Curtea Supremă continuă să aplice legea penală mai favorabilă pe instituții autonome, adică amestecând articole din cele două coduri penale.

CCR a decis însă că metoda prin care se determina legea penală mai favorabilă este metoda globală. Potrivit legii, deciziile CCR sunt obligatorii. Decizia CCR este una extrem de importantă având în vedere că după intrarea în vigoare a noului Cod Penal nu era clar cum vor judeca magistrații procesele atunci când trebuie să aplice legea penală mai favorabilă. În esență existau două opțiuni: ori utilizau în întregime legea veche sau legea nouă ori amestecau bucăți din cele două legi astfel încât să rezulte o lege penală mai favorabilă pentru inculpat. Acum CCR a decis că se va aplica prima variantă adică, aplicarea globală.

Potrivit legislației din România, dacă un judecător ignoră o decizie judecătorească, atunci el poate fi acuzat de abatere disciplinară.

În plus, luni 26 mai, Curtea Supremă va judeca o serie de întrebări prealabile venite din partea instanțelor din țară prin care magistrații au cerut instanței supreme să se pronunțe pe aplicarea legii penale mai favorabile. Anterior deciziei CCR, Curtea Supremă a decis că legea penală mai favorbailă se aplică pe instituții autonome. Sursele gândul au explicat că pe cererile care urmează să fie judecate luni majoritatea judecătorilor este de părere ca legea penală treabuie să se aplice pe instituții autonome.

Voiculescu ar putea beneficia de metoda instituțiilor autonome

Dacă judecătorii care deliberează în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu vor ignora decizia CCR, ei ar putea să decidă în următoarele luni că dosarul ICA în care apare fondatorul Partidului Conservator s-a prescris. Faptele de care Dan Voiculescu este acuzat se prescriu în 2018 dacă legea penală este aplicată prin metoda globală. Dacă judecătorii decid să aplice legea folosind instuțiile autonome atunci dosarul lui Dan Voiculescu ar urma să se prescrie la finalul anului, au explicații mai mulți experți consultați de gândul. Dan Voiculescu este acum judecat de Curtea de Apel București în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Chimie Alimentară. În acest dosar Voiculescu este acuzat de un prejudicu de 60 de milioane euro. Dosarul lui Dan Voiculescu va fi reluat pe 10 iunie. Despre posibila prescriere a dosarului ICA a scris prima data Hotnews.ro.

Dezbaterea global vs. instituții autonome

În sistem există și acum o dezbatere privind două principii de drept. O parte a magistraților spun că legea penală trebuie aplicată integral, adică dacă unui inculpat îi este mai favorabil vechiul cod, atunci el va primi pedeapsa pentru fiecare dintre infracțiunile comise pe prevederile vechii norme penale. Alte voci din sistem susțin aplicarea pe instituții a legii penale mai favorabile. Asta înseamnă că judecătorul să ia câte puțin din noul cod, dar și din vechiul cod.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal a apărut o dezbatere în sistemul judiciar privind două concepte de aplicare a legii mai favorabile: aplicarea globală versus aplicarea pe instituții.

Aplicarea globală a legii mai favorabile înseamnă următoarele: în cazul în care există într-o perioadă scurtă de timp o schimbare a codului penal pentru fiecare speță se va aplica în totalitate acel cod care îi este mai favorabil inculpatului.

Aplicarea legii penale pe instituții autonome a fost definită de judecătoarea Cristina Rotaru de la Curtea Supremă astfel: „într-o speță dată se va face o evaluare privind legea penală mai favorabilă pentru fiecare instituție incidentă în parte și se va dispune în consecință, astfel încât în aceeași hotărâre judecătorească vom putea regăsi dispoziții din vechea lege penală și din noua lege penală”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol