Decizia instanței cu privire la al treilea patron de la Colectiv, după ce primii doi au fost plasați în arest la domiciliu

Decizia instanței cu privire la al treilea patron de la Colectiv, după ce primii doi au fost plasați în arest la domiciliu
Publicat: 24/12/2015, 14:45

Instanța a admis contestația formulată de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a stabilit ca Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, să rămâne în arest preventiv.

În 21 decembrie, Judecătoria Sectorului 4 admisese cererea lui Alin Anastasescu de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, decizia fiind contestată de procurori la Tribunalul București.

Ceilalți doi patroni ai clubului Colectiv – Paul Gancea și Costin Mincu – au fost eliberați din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu în 21 decembrie, decizia fiind luată atunci tot de Tribunalul București.

Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu au fost arestați preventiv în 3 noiembrie, în dosarul în care sunt acuzați de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie, soldat cu 63 de morți și aproximativ o sută de răniți.

Potrivit procurorilor PICCJ, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 36 de persoane au murit în spitale din țară și din străinătate, numărul victimelor ajungând, în 21 decembrie, la 63.