Decizie a Primăriei București: Muzică și spectacole live la terasele din Centrul Vechi, până la ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise

Decizie a Primăriei București: Muzică și spectacole live la terasele din Centrul Vechi, până la ora 22.00. Nunțile și botezurile sunt interzise
Publicat: 04/03/2013, 18:58
Actualizat: 29/09/2018, 08:58

De asemenea, potrivit Dispoziției nr. 194 privind stabilirea normelor de organizare și funcționare a teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric București, emisă luni de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, terasele dintr-un anumit perimetru al Centrului Istoric, cuprins între Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul I. C. Brătianu, Splaiul Independenței și Calea Victoriei, trebuie să fie strânse până la ora 4.00, pentru a permite salubrizarea.

Aceeași dispoziție prevede că terasele sezoniere din Centrul Istoric pot funcționa pe domeniul public sau privat al municipiului și pe terenuri proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice pe o perioadă de timp determinată, cuprinsă în intervalul 15 martie – 15 noiembrie al fiecărui an.

Potrivit dispoziției, terasele sezoniere pot fi amplasate numai în locurile pentru care se obține aviz de la Direcția Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB). Amplasamantele vor fi aprobate în ordinea primirii solicitărilor, spațiul alocat terasei neputând depăși lungimea fațadei localului. La avizare, trebuie să se urmărească, pe cât posibil, ca terasele învecinate să aibă lățimi egale.

Poate fi avizată amplasarea teraselor pe totuare care au lățimea minimă de trei metri, cu obligația de a se păstra un spațiu liber pentru circulația pietonilor, înspre carosabil, cu lățimea minimă de 1,50 metri, precum și pe partea carosabilă a străzilor exclusiv pietonale, cu condiția de a păstra o zonă liberă cu lățimea de patru metri, pentru intervențiile de urgență.

Pentru delimitarea teraselor, pot fi folosiți parapeți mobili, realizați exclusiv din lemn și/sau metal cu înălțimea maximă de un metru, și/sau aranjamente florale verzi, care trebuie întreținute. Sunt interzise, conform dispoziției, jardinierele de plastic și a plantelor decorative artificiale. Totodată, se interzic construirea platformelor, utilizarea covoarelor din materiale plastice, mobilierul pliant sau din plastic.

Mobilierul, care va fi, de asemenea, avizat de Direcția Dezvoltare Urbană, va fi compus din seturi identice, cu o structură din lemn, răchită sau metal, în concordanță cu arhitectura clădirilor și restul elementelor care alcătuiesc terasa, evitându-se culorle stridente. Umbrelele teraselor din Centrul Vechi nu trebuie să aibă alte culori decât cele din cromatica alb-beige, iar amplasarea de cortine de protecție împotriva vântului și ploii pe terase este interzisă, se mai precizează în dispoziția dată de Oprescu.

De asemenea, nu pot fi amplasate pe terasă piese de mobilier pentru pregătirea produselor sau spălarea veselei, vitrine sau standuri de prezentare a produselor și nici televizoare, plasme sau video-proiectoare. Singura publicitate permisă este cea pentru local și pentru firma contractată pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice și achitarea taxei de publicitate.

Muzica și spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22.00, potrivit unei alte prevederi din dispoziție.

Organizarea de evenimente festive private, precum nunți și botezuri, pe terasele din Centrul Istoric este interzisă.

Textul integral al Dispoziției nr. 194/04.03.2013 se află pe site-ul www. pmb.ro, la secțiunea acte normative.

Dispoziția edilului a fost emisă după ce Regulamentul privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 25 februarie 2013.

Regulamentul a fost aprobat de 16 consilieri generali, membri ai PDL și PPDD, în timp ce alți 23 dintre cei prezenți în sală la ședința CGMB, membri ai USL, s-au abținut.

Edilul șef al Capitalei Sorin Oprescu a declarat, după neaprobarea proiectului privind funcționarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, că nu negociază Bucureștiul cu nimeni, precizând că va face ca acest regulament să devină funcționat începând cu 1 martie printr-o dispoziție de primar.

Primarul general a precizat că, înainte cu 10 minute de începerea ședinței CGMB, a fost anunțat că proiectul nu va fi votat de consilierii generali, în urma unei „decizii politice”. „Domul primar de la Sectorul 3 (Robert Negoiță – n.r.) susține că trebuie să discutăm. Eu nu am ce să discut decât pe lege și i-am explicat că respect această lege”, a spus Oprescu, înainte de votul care trebuia acordat proiectului.

Primarul Capitalei a mai spus că ceea ce l-a deranjat pe primarul Negoiță a fost faptul că administrația locală a Sectorului 3 nu încasează taxele pentru ocuparea domeniului public pentru localurile și viitoarele terase din Centrul Istoric.

Asociația Comercianților din Centrul Istoric al Capitalei a cerut, vineri, într-o conferință de presă adoptarea regulamentului privind funcționarea teraselor, în lipsa căruia proprietarii de localuri nu pot alcătui un plan de afaceri pentru vară.

Mugur Mihăescu, vicepreședintele ACCI, a arătat că membrii asociației își plătesc taxele și impozitele la timp și doresc să fie reglementați, amintind că regulamentul la care asociația a lucrat alături de Primăria Capitalei, timp de doi-trei ani, nu a fost adoptat în CGMB.

Reprezentanții ACCI au reclamat și faptul că, în momentul de față, proprietarii de localuri trebuie să obțină autorizații, să plătească taxe și să se supună controalelor atât Primăriei Capitalei, cât și Primăriei Sectorului 3 și au cerut înființarea unui Birou unic pentru Centrul Istoric.

Mihăescu a mai arătat în conferință că, dacă în urmă cu șase-opt ani, Centrul Istoric era o afacere de trei milioane de euro, cifra de afaceri a ajuns să crească până în prezent în jurul a 200 de milioane de euro. Potrivit vicepreședintelui ACCI, în Centrul Istoric există 200 de spații, care au 8.000 de salariați iarna și 10.000 vara, iar zona este vizitată săptămânal de circa 100.000 de turiști români și străini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA