Decizie în cazul lui „Guccifer”, hackerul care a spart mail-urile fostului șef al SRI și lui Colin Powell. Cine îl va judeca

Decizie în cazul lui „Guccifer, hackerul care a spart mail-urile fostului șef al SRI și lui Colin Powell. Cine îl va judeca
Publicat: 04/03/2016, 18:19
Actualizat: 06/06/2018, 22:31

„Desființează sentința penală mai sus menționată și rejudecând: Admite cererea de extrădare formulată de autoritățile din Statele Unite Ale Americii privind pe persoana solicitată Lazar Marcel Lehel. Dispune predarea temporară a persoanei solicitate Lazar Marcel Lehel, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acesteia de către autoritățile statului solicitant”, se arată în decizia instanței supreme.

Hotărârea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție vine după ce autoritățile au cerut extrădarea acestuia pentru a fi judecat de o instanță din SUA pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor persoane cunoscute și ar le-ar fi făcut publice conversațiile, inclusiv o corespondență prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

Curtea de Apel Timișoara a respins, în primă fază, cererea autorităților din SUA privind predarea temporară a hackerului Marcel Lazăr Lehel – cunoscut și sub numele de Guccifer – care a accesat ilegal conturile de email ale unor personalități americane, inclusiv membri ai familei Bush.

În vara anului 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe hackerul Marcel Lazăr Lehel la șapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Crețu și ale unor vedete.

Ulterior, Guccifer a fost trimis în judecată și în Statele Unite ale Americii pentru fraudă online, el fiind acuzat că a accesat ilegal, în perioada 2012-2014, conturile de email ale unor personalități americane, inclusiv membri ai familei Bush, fostul secretar de Stat Colin Powell și Sidney Blumenthal, un apropiat al familiei Clinton.

Guccifer este încarcerat la Penitenciarul Arad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase