DECIZII. Este vestea pe care toți românii cu datorii o așteptau. Totul va fi pus la punct săptămâna aceasta

DECIZII. Este vestea pe care toți românii cu datorii o așteptau. Totul va fi pus la punct săptămâna aceasta
Publicat: 24/03/2020, 07:20
Actualizat: 07/04/2021, 02:59

Un anunț important a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, luni seară, 23 martie 2020, la un post de televiziune, informație care vizează ratele românilor la bănci, dar și creditele pentru IMM-uri și șomajul tehnic.

„În această săptămână avem tot, cred, şi pentru rata la bancă, şi pentru IMM-uri, funcţional. Şi pentru companiile mari tot în această săptămână. Şomajul tehnic, acolo deja a trecut ordonanţa şi Ministerul Muncii trebuie să o implementeze”, a precizat oficialul guvernamental la B1TV, citat de Agerpres.

Șeful de la Finanțe a mai adăugat că procedura privind creditele pentru IMM-uri va fi gata în două-trei zile, în condițiile în care aceasta este una nouă şi totul a trebuit să fie făcut de la capăt.

Cîțu a vorbit inclusiv de un formular care va fi direcționat de antreprenori către bănci, dar și de o aplicație pentru telefoanele mobile, respectiv un site de internet.

„Va fi un domeniu, un site unde se vor duce, vor completa un singur formular. Acest formular se va duce către bănci şi nu mai trebuie să meargă la fiecare bancă în parte antreprenorul, ca până acum. Noi vom notifica imediat la care bancă să se ducă. Noi vom lua relaţia cu banca direct şi nu va fi antreprenorul. Prin Fondul Național de Garantare se va face totul, dar va fi un site, un singur site. Lucrăm acum şi la o aplicaţie pe care să o facem pe mobil”, a susținut Cîţu.

Formularul demo a fost vizualizat de însuși ministrul de Finanțe, „aprobat”, domeniul de Internet contractat, la fel și normele au fost aprobate.

Băncile deja au aderat la program și sunt aceleași ca la programul „Prima Casă”.

„Pentru IMM-uri va fi operaţional în această săptămână. Problema va fi pentru companiile mari. Mâine vom avea soluţii şi pentru companiile mari şi acolo vom demara un program amplu de susţinere. Avem nevoie de toate companiile şi companiile mari care investesc au nevoie şi ele de susţinere (…). Deci, mergem pe ambele părţi, pe de o parte susţinem capacitatea de producţie în România şi, pe de altă parte, susţinem angajaţii prin şomajul tehnic”, a precizat Florin Cîţu.

Nu în ultimul rând, ministrul de resort a mai spus că, în ceea ce priveşte ratele la bănci, discuţiile vor continua şi marţi cu sistemul bancar şi BNR pentru a veni cu soluţii, care vor implica şi Guvernul.

„Soluţiile vor fi în această direcţie, de a susţine ratele pentru o perioadă de timp. Vom vedea cum. Şi statul va fi implicat în această soluţie tripartită, cu sistemul bancar şi Banca Naţională”, a punctat şeful de la Finanţe.

Cîțu a precizat totodată că autorităţile au urmărit să fie cât mai permisive şi, deşi nu avem resursele din Germania sau Franţa, accesul în România la aceste resurse este extins, nu există limitări.

Sursă foto: Mediafax