Declarația lui Vadim Tudor care a adus postului România TV o amendă de 20.000 de lei. Cine este „handicapatul”

Declarația lui Vadim Tudor care a adus postului România TV o amendă de 20.000 de lei. Cine este handicapatul
Publicat: 28/04/2015, 20:09
Actualizat: 05/08/2015, 15:04

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, mai multe emisiuni difuzate la România TV, între care și „Ediție specială” din 30 noiembrie 2014, în care au fost invitați Corneliu Vadim Tudor și Miron Cozma.

În această emisiune, în afară de afirmațiile în care Corneliu Vadim Tudor se referă la România care s-ar afla „pe mâna unui handicapat”, a „unui neamț de mâna a doua”, acesta se mai întreabă „de ce nu stă dracului la cratiță” „cucoana asta Angela”. În urma difuzării acestei emisiuni, România TV și-a cerut scuze într-o emisiune de știri și s-a delimitat de afirmațiile făcute de Vadim Tudor.

Pe de altă parte, CNA a analizat, marți, și alte emisiuni de la România TV, între care și „România la raport” din 24 martie, care a fost moderată de Andreea Crețulescu și în care s-a discutat despre o serie de imobile care ar fi fost retrocedate de Traian Băsescu unui bărbat, Nicholas Jordan, moștenitor al industriașului Iordache Minciulescu.

Totodată, CNA a analizat emisiunea „România la raport” din 11 august 2014, în care a fost dezbătut subiectul unor adopții care au avut loc în anii 1990, de care a fost legat numele lui Klaus Iohannis și al familiei acestuia.

În urma difuzării acestei emisiuni, Klaus Iohannis, care, la momentul respectiv, era candidat la președinția României, a transmis CNA o reclamație, în care a spus că i-a fost încălcat dreptul la imagine. „Libertatea de exprimare nu este absolută (…) Dincolo de încălcarea evidentă a dreptului meu la imagine, atitudinea postului TV (România TV, n.r.) este de natură a afecta și interesul general. Emisiunea s-a desfășurat chiar în seara în care am fost desemnat candidatul Alianței Creștin-Liberale la președinția României. Libertatea de exprimare și alegerile libere sunt două drepturi fundamentale ce stau la baza unui regim democratic. Atunci când, abuzându-se de libertatea de exprimare se prezintă informații neconforme realității, libera expresie a opiniei cetățenilor cu privire la alegerea președintelui României este la rândul ei supusă unei tentative de viciere, întregul proces democratic având de suferit”, se spune în sesizarea lui Klaus Iohannis.

Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a declarat că televiziunea a fost deja sancționată de CNA pentru perioada de precampanie electorală. „Ne reîntoarcem la perioada campaniei electorale?”, i-a întrebat Niculescu pe membrii CNA, precizând că, în perioada din precampanie, România TV a fost sancționată inclusiv pentru informațiile referitoare la adopțiile în care ar fi fost implicată familia Iohannis.

CNA a decis în cele din urmă să nu rețină în sancțiune și sesizarea lui Klaus Iohannis, întrucât au trecut deja șase luni de la trimiterea ei. De asemenea, CNA a pierdut în ultima vreme procese cu radiodifuzori pe spețe care vizau sesizări mai vechi de șase luni, potrivit informațiilor prezentate în ședința de marți.

Însă membrul CNA Lorand Turos a fost nemulțumit că nu a știut despre existența acestei sesizări, care a fost trimisă Consiliului în august 2014. „De acum încolo, până când aceste lucruri nu se clarifică, eu mă recuz de la a mai alcătui ordinea de zi și în consecință de a mai conduce ședința publică a CNA”, a mai spus Lorand Turos.

La rândul său, membrul CNA Dorina Rusu a sugerat că ea este cea care a introdus această sesizare a lui Klaus Iohannis pe ordinea de zi a ședinței CNA din 21 aprilie, pe care Rusu a prezidat-o. Raportul de monitorizare și sesizarea nu au fost luate în discuție atunci întrucât nu s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi pe care se aflau acestea.

Dorina Rusu, care a fost propusă membru al CNA chiar de președintele Klaus Iohannis, a spus că i se pare că sunt foarte grave lucrurile sesizate de acesta privind emisiunea „România la raport” din 11 august 2014. Înainte de a fi propusă și ulterior numită membru al CNA de Parlament, Dorina Rusu a fost consilier al PNL și a făcut parte din echipa de campanie a PNL în toate campaniile electorale ale partidului din 2012 și până în noiembrie 2014, ca specialist în relația cu societatea civilă și comunicarea online.

„Aici am fost nominalizată de domnul Iohannis, poate de asta am fost mai atentă (în privința sesizării acestuia, n.r.) (…) Când am văzut că e o sesizare din august, normal că am crezut că trebuie pusă pe ordinea de zi. Sigur, eu nu am știut că au existat niște sancțiuni (în cazul România TV, pentru perioada de precampanie, n.r.), habar n-am dacă pe aceleași fapte sau nu”, a spus Dorina Rusu. Ea a mai spus că ține „de onorabilitatea” CNA să nu lase sesizări primite fără răspuns.

Însă membrul CNA Monica Gubernat, cea care a prezidat ședința de marți a Consiliului, a spus că toate informațiile referitoare la sesizări au fost primite de membrii CNA pe e-mail.

Pe de altă parte, Dorina Rusu a făcut referire la moderatorii acestor emisiuni de la România TV, care nu și-au îndeplinit rolul impus de legislația audiovizualului.

„În aproape fiecare din emisiuni, moderatorul, în loc să modereze, incită (…) Emisiunea în care au fost invitați Cozma și Vadim Tudor se fac niște acuzații foarte grave (…) Să vorbești despre neamț handicapat și că nu trebuie un neamț să conducă România este discriminare, incitare, xenofobie. Sunt niște lucruri foarte grave care nu ar trebui să existe în România secolului 21 (…) Nu există distincții între fapte și opinii. Am impresia că postul a rămas liber pe nișa de piață a OTV, există din ce în ce mai mare asemănare între OTV și România TV (…) Mie nu mi se pare că asta e televiziune”, a mai spus Dorina Rusu.

Ea a propus amendarea România TV cu 30.000 de lei, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată. „Pentru” propunerea sa au mai votat Lorand Turos, Viorel Buda, Laura Georgescu și Radu Herjeu, în timp ce Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu au votat „împotrivă”.

Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu au susținut o altă propunere, de 10.000 de lei, făcută de Popescu. Acesta a ținut cont de faptul că România TV și-a cerut scuze pentru emisiunea cu Vadim Tudor.

Întrucât nici această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi, Radu Herjeu a făcut o altă propunere – amendă de 20.000 de lei. Aceasta a fost aplicată, după ce „pentru” acordarea acesteia au votat Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Dorina Rusu, în timp ce „împotrivă” au votat Monica Gubernat și Laura Georgescu.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 și 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile. Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, și pentru încălcarea articolului 47, alineatul 2 din Cod – „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni