Demisie la vârful Companiei Naționale a Uraniului

Demisie la vârful Companiei Naționale a Uraniului
Publicat: 03/03/2015, 13:35

Ioan Moraru a declarat pentru MEDIAFAX că a avut cu ministrul Energiei „o discuție foarte la obiect” pe problemele Companiei Naționale a Uraniului, iar la finalul întâlnirii și-a depus demisia.

El a susținut că demisia sa nu are legătură cu „discuția foarte corectă” pe care a avut-o cu ministrul și nici cu conflictul de muncă de la Exploarea de uraniu de la Crucea.

„Motivele sunt personale și unilaterale” a spus Moraru.

El a menționat că a convenit cu ministrul ca până la numirea unui nou director general să gestioneze în continuare activitatea companiei.

Surse politice susțin că în funcția de director general al Companiei Naționale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al județului Suceava, demisionar din PNL și susținător PLR.

Aproximativ două sute de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea sunt blocați în subteran de luni și amenință că dacă revendicările lor nu vor fi soluționate vor intra în greva foamei.

Minerii sunt blocați în subteran atât în zona troiței din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt și în mina Botușana, în zona de exploatare, în timp ce alți angajați protestează în apropierea atelierelor.

Minerii susțin că așteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, respectiv ca ministrul să respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei în 30 ianuarie și care prevedea o nouă bază de calcul al salariilor. Ei amenință că, în caz contrar, protestul se va radicaliza și vor intra în greva foamei, intenționând să-și ia alături de ei, în subteran, soțiile sau copiii.

„Poate să-l pună și pe Ponta director la companie. Dacă nu ne dau creșterea salarială promisă prin protocol, nu întrerupem protestul. Nu se poate să lucrezi în mină de uraniu cu 1.500 de lei pe lună”, susțin protestatarii.

Directorul Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, a mers, marți dimineață, la Ministerul Energiei, pentru o întâlnire cu Andrei Gerea în care să fie găsite soluții pentru încetarea conflictului.

Moraru spunea că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creștere cu 5,2 – 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulțumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceștia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament și schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condițiile în care speranța de viață a unui miner din acest domeniu este ușor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creșterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naționale a Uraniului, dar și a sucursalei Suceava și cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea și ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Și în luna ianuarie minerii de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat timp de o săptămână, iar în 30 ianuarie a fost semnat un protocol între protestatari și o delegație a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea,.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

„Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun”, se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menționa sursa citată.

„Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă”, declara, la data respectivă, Andrei Gerea.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcțională din țară, având două puncte de lucru – Crucea și Botușana – unde lucrează peste 500 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic? Ce poți face când constați un...
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
”Sunt viu” Florin Piersic, mesaj emoționant de pe patul de spital. Cum se simte marele...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Polonia fortifică frontiera de est. „Atunci când este vorba de securitate, nu există limite”
×