Deputatul minorității evreiești condamnă declarațiile lui Daniel Breaz și colajul publicat de Dana Varga

Deputatul minorității evreiești condamnă declarațiile lui Daniel Breaz și colajul publicat de Dana Varga
Publicat: 06/08/2019, 09:14

„Într-un discurs susținut recent la o comemorare a victimelor Holocaustului, ministrul culturii și identității naționale, domnul Valer Breaz a declarat că : «De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile (…) în urma cărora anumite minorități au avut de suferit». Urmăriți, discriminați, umiliți, persecutați, arestați, deportați și uciși în masă. Acestea au fost «momentele delicate» din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români și aproximativ 11.000 de romi, potrivit unui document oficial asumat de Statul Român – Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu sunt incluși cei care au reușit să supraviețuiască, dar care au îndurat aceleași suferințe”, a scris, pe Facebook, deputatul Federației Comunităților Evreiești, Silviu Vexler.

Acesta susține că este „complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări când se referă la Holocaust”.

„Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie și aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă o suferință care nu poate fi descrisă în cuvinte sunt elemente deosebit de periculoase. În special când printr-o astfel de atitudine se poate lăsa impresia că relativizarea este acceptabilă”, mai notează reprezentantul minorității evreiești.

În același timp, Vexler nu acceptă comparația făcută de consilierului premierului pe problematica rromă prin care președintele Klaus Iohannis este comparat cu dictatorul nazist Adolf Hitler, susținând că Iohannis „este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste și/sau antisemite”.

„Tot în această după-amiază, am observat că doamna consilier de stat Dana Varga a considerat oportun să redistribuie pe pagina domniei sale de Facebook un montaj fotografic care îi pune în același cadru pe Adolf Hitler și pe domnul Klaus Iohannis. Nu pot să accept, indiferent de moment și context, actul nepermis și absurd de comparare a Președintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. În ceea ce mă privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste și/sau antisemite. Am apreciat sprijinul pe care domnia sa l-a acordat Comunităților Evreiești din România și supraviețuitorilor Holocaustului”, notează Silviu Vexler.

„Repet ceea ce am mai spus deja : Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depășite. Memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Condamn cu toată fermitatea ambele gesturi”, conchide mesajul său.

Dana Varga, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă pentru problematica rromă, a distribuit, luni, pe Facebook, un colaj de fotografii în care îl compară pe președintele Klaus Iohannis cu dictatorul nazist Adolf Hitler.

Ulterior, postarea a fost ștearsă.

Șeful statului a realizat o ședință foto la Palatul Cotroceni, potrivit mesajului și a pozelor postate sâmbătă de fotograful Simion Buia, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii și Identității Naționale și actual ministru interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, vineri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Monumentul Holocaustului din București, în contextul Zilei Internaționale de comemorare a genocidului romilor din perioada Holocaustului: „De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (…) anumite minorități au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția, nu doar a românilor, ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun