Deputatul PSD Vlad Cosma, urmărit pentru fapte de corupție, pus sub control judiciar

Deputatul PSD Vlad Cosma, urmărit pentru fapte de corupție, pus sub control judiciar
Publicat: 19/02/2014, 15:11
Actualizat: 10/02/2019, 23:01

Într-un comunicat transmis, miercuri, de DNA, se precizează că procurorii Serviciului Teritorial Ploiești au dispus, marți, luarea măsurii controlului judiciar în cazul lui Vlad Alexandru Cosma, pe întreaga durată a urmăririi penale.

În perioada în care se află sub control judiciar, deputatul Vlad Cosma are mai multe obligații, între care aceea de a se prezenta la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat, de a-i informa pe anchetatori cu privire la schimbarea locuinței, de a se prezenta la organul desemnat cu supravegherea, conform programului sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, deputatul nu are voie să părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorilor de caz și nu are voie să se apropie și nici să comunice direct sau indirect cu inculpații Răzvan Alexe, Mircea Cosma, Daniel Adrian Alixandrescu și de cei trei oameni de afaceri denunțători în acest dosar de corupție.

Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de procedură penală, necesară pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală.

Deputatul PSD Vlad Cosma a mers, miercuri, la sediul DNA Ploiești, unde i s-a adus la cunoștință măsura dispusă de anchetatori. La ieșirea din sediul DNA Ploiești el nu a făcut nicio declarație.

Tot miercuri, în timp ce Vlad Cosma se afla la DNA Ploiești, la sediul Direcției a fost adus, din arest, și Răzvan Alexe, de la care a pornit dosarul de corupție al lui Cosma și al tatălui acestuia.

Alexe este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce în noiembrie anul trecut a fost reclamat la DNA de un om de afaceri a cărui firmă are contracte cu Consiliul Județean Prahova. Alexe a fost arestat preventiv în 13 noiembrie 2013, iar în prezent el se află în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, în orașul Câmpina, instanțele de judecată respingând cererile acestuia de înlocuire a arestului cu alte măsuri preventive, în baza noilor prevederi, mai permisive, în materie penală.

Camera Deputaților a respins, luni, prin vot secret, ridicarea imunității deputatului PSD Vlad Cosma. Cererea ministrului Justiției referitoare la încuviințarea arestării preventive a deputatului Vlad Cosma a întrunit 105 voturi favorabile. Un număr de 222 deputați au votat împotriva cererii Ministerului Justiției.

Vlad și Mircea Cosma sunt urmăriți penal pentru trafic de influență, fiind acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni ale căror firme au contracte cu CJ Prahova, denunțători în cauză. Firmele controlate de toți cei trei sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpați Răzvan Alexe, dar și fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, alături de alți oameni de afaceri din Prahova.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină de la instituția publică lucrări și servicii curente supraevaluate, de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înțelegerilor cu cei doi inculpați”, susțin procurorii DNA.

În 11 februarie, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Alături de acesta a fost reținut și Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru aceleași infracțiuni.

În 12 februarie, instanța supremă a judecat și respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mircea Cosma, acesta fiind cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, instanța supremă a decis arestul la domiciliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni