Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat

Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat
Publicat: 19/07/2016, 19:10

Starea relațiilor dintre Ankara și Washington depinde în prezent de o serie de date radar care ar face legătura directă între baza aeriană Incirlik, situată în sudul Turciei și utilizată parțial de SUA, și organizatorii tentativei de lovitură de stat împotriva Administrației Recep Tayyip Erdogan, notează cotidianul italian La Repubblica.

Mulți dintre apropiații președintelui Recep Tayyip Erdogan sunt convinși că Pentagonul avea cunoștință de planurile generalilor rebeli turci, existând indicii că rețeaua de comunicații a NATO ar fi fost utilizată pentru coordonarea loviturii de stat. Însă, până acum, singura dovadă clară împotriva SUA este următoarea: cel puțin un avion militar de alimentare în zbor a decolat de la Baza Incirlik. Acest avion-cisternă a alimentat cu carburant aparatele de vânătoare F-16 folosite de generalii rebeli în tentativa de înlăturare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan. Însă în Baza Incirlik sunt avioane de alimentare americane și turce de același tip – KC-135 Stratotanker. Toate erau sub comanda generalului turc Bekir Ercan Van, arestat duminică.

Pentagonul a argumentat imediat că avionul-cisternă decolase din zona turcă a Bazei de la Incirlik.

Facțiunea rebelă a armatei turce a folosit cel puțin două avioane de vânătoare de tip F-16 în tentativa de înlăturare a Administrației Recep Erdogan. Conform unor surse citate de site-ul agenției Reuters, cele două avioane de vânătoare au putut zbura toată noaptea în timpul loviturii de stat pentru că au fost alimentate în zbor de cel puțin un aparat-cisternă decolat de la Incirlik.

„Cel puțin două avioane F-16 au urmărit avionul lui Recep Erdogan în timp ce se îndrepta spre Istanbul”, a declarat un fost oficial militar turc citat de Reuters. „Avionul business Gulfstream IV în care era Erdogan a reușit să evite localizarea și doborârea cu doar câteva minute”, a declarat un alt fost comandant militar turc.

Imediat după blocarea tentativei de lovitură de stat, regimul de la Ankara a luat măsuri speciale de control la Baza Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operațiunile antiteroriste din Siria și Irak. În plus, Recep Erdogan a adoptat un ton dur împotriva Washingtonului, cerând extrădarea urgentă a clericului musulman Fethullah Gulen, care locuiește în statul american Pennsylvania. Premierul turc, Binali Yildirim, a amenințat că orice țară care îi oferă protecție lui Fethullah Gulen, principalul adversar al președintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite. „Fethullah Gulen este liderul unei organizații teroriste. Orice țară care îl susține nu este prieten al Turciei și va fi în război cu Turcia”, a afirmat Yildirim.

Disensiunile dintre Ankara și Washington nu sunt o noutate. În aprilie, președintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertății presei în Turcia, atrăgând reacția dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunțat declarații făcute „prin spatele” său ce s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra și, dacă ar fi posibil, de a înghiți Turcia. Cineva de sus își face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situația principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mișcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgrație. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziției din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic s-ar bucura de susținerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulțumit că Statele Unite oferă susținere milițiilor kurde din Siria și Irak, în contextul conflictului dintre Ankara și mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Aproape 300 de persoane au murit în confruntările militare din Turcia, iar mii de militari rebeli au fost arestați după tentativa de lovitură de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația