Diaspora votează timp de 36 de ore. Cele mai multe secții, în Italia, Spania și Moldova

Diaspora votează timp de 36 de ore. Cele mai multe secții, în Italia, Spania și Moldova
Publicat: 10/12/2016, 13:11

La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate în străinătate 417 secții de votare, cel mai mare număr de secții organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe decât la alegerile parlamentare din anul 2012 și cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidențiale din anul 2014, potrivit MAE.

„Din cele 417 secții de votare propuse, 193 de secții de votare vor fi organizate pe lângă ambasadele, consulatele și institutele culturale ale României din străinătate. 217 secții de votare reprezintă propunerile motivate de MAE pentru a fi create în străinătate, iar 7 secții de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puțin 100 de cetățeni români care s-au înscris în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

Pentru alegerile din 11 decembrie, având în vedere numărul redus al alegătorilor din străinătate care s-au înscris în Registrul Electoral, guvernul Cioloș a adoptat OUG 47/2016 care a permis înființării unor noi secții de votare în afara celor șapte secții solicitate, potrivit legii de cel puțin 100 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Cele șapte secții de votare solicitate de românii din diaspora au fost deschise în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1 secție de votare solicitată), Republica Moldova (patru secții) și în Spania (două secții).

Un număr de 8.889 de cetățeni români vor vota prin corespondență la scrutinul parlamentar din acest an, aceștia înscriindu-se în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016, cu opțiunea votului prin corespondență. Doar în jur de jumătate – 4.561 – au trimis însă plicurile cu opțiunea lor în termenul legal.

Criteriile care au fost luate în calcul de MAE în formularea propunerilor pentru înființarea secțiilor în străinătate au fost: datele statistice privind prezența la vot la scrutinele anterioare, dinamica prezenței cetățenilor români în respectivele localități, dar localitățile în care, în mod tradițional, au fost deschise secții de votare la alegerile anterioare.

Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, 21, în Franța 16, în Germania 15, în Belgia, 9 și în Canada 8.

În localitățile în care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanți, vor fi înființate mai multe secții de votare, a precizat MAE, făcând trimitere la Chișinău, unde vor fi deschise 12 secții de votare, Londra, 8 secții, la Bruxelles, 7 secții, la Paris 6 secții, la Roma și Madrid câte 5 secții.

Alegătorii din diapora vor avea la dispoziție și o hartă interactivă pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiată secție de votare de reședința sau domicilul din străinătate.

Aproximativ două milioane de buletine de vot au fost transmite în diaspora pentru alegerile din 11 decembrie.

Pentru cele 417 secții de votare au fost trimise deja 1.993.930 de buletine de vot, jumătate pentru Senat, jumătate pentru Camera.

La alegerile parlamentare din diaspora pentru alegerea noului Parlament se va folosi sistemul de prevenire a votului multiplu care a fost utilizat și la alegerile locale din 5 iunie.

La alegerile de duminică pot vota la secțiile din afara țării doar cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate.

„Practic, cum aceste alegeri se organizează pe circumscripții electorale, fiecare județ în România reprezintă o circumscripție, toată străinătatea reprezintă o circumscripție, nr 43. Doar aceia care pot demonstra că au domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la secțiile de votare în străinătate”, a explicat MAE.

Românii care se deplasează temporar în străinătate nu pot vota la secțiile din diaspora, aceștia pot vota doar în țară, în circumscripția în care au domiciliul.

Cetățenii români care se află în străinătate pentru a urma un tratament medical de mai bine de 90 de zile pot vota în baza unui document emis sau avizat de o autoritate medicală pe plan local care se consideră dovada de reședință în străinătate.

Vor fi numărate doar voturile prin corespondență care ajung la Biroul Electoral pentru votul prin corespondență până în data de 8 decembrie urmând ca acestea să fie deschise duminică, pe 11 decembrie, după închiderea secțiilor de votare din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
×