Diguri din saci de nisip pentru protecție împotriva inundațiilor la Dunăre, în Dolj și Olt

Diguri din saci de nisip pentru protecție împotriva inundațiilor la Dunăre, în Dolj și Olt
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situații de Urgență Oltenia au intervenit, sâmbătă după-amiază, în zona portului Bechet (Dolj) și au înălțat un dig din saci de nisip, după ce Dunărea s-a revărsat și a inundat o parte a portului, fluviul amenințând să inunde și case din județul Olt.
Publicat: 06/04/2013, 20:40
Actualizat: 25/08/2013, 03:36

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia”, mai multe echipe au intervenit, sâmbătă după-amiază, pentru a preveni efectele revărsării Dunării, în dreptul localității doljene Bechet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj au fost solicitate să intervină pe raza localității Bechet (Portul Bechet), pentru a forma un dig din saci cu nisip dispus pe două rânduri, pe o lungime de 50 de metri”, se arată în comunicat.

La fața locului au acționat opt subofițeri și un autocamion de intervenție din cadrul Gărzii de Pompieri Bechet și 15 muncitori cu o autoutilitară și două autoturuisme de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj. De asemenea, mai mulți localnici au sărit în ajutor pentru a ridica digul din saci de nisip.

Potrivit Căpităniei Portului Bechet, în prezent se circulă în condiții normale, portul fiind inundat doar în zona de încărcare-descărcare a bacurilor.

De asemenea, în județul Olt două gospodării din comuna Gârcov au fost inundate, în zona respectivă Dunărea revărsându-se și amenințând să inunde și casele.

Și aici, pentru a limita efectele inundațiilor, pompierii au ridicat un dig din saci de nisip.

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, Dunărea a depășit cota de pericol în județ și amenință mai multe locuințe din zona localității Gârcov, până în prezent apa ajungând deja în două gospodării.

„Un număr de 30 de pompieri, 12 polițiști de frontieră, șase jandarmi și zece membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gârcov, folosind peste 1.500 de saci cu nisip și folie de polietilenă, au construit un dig de apărare a celor două case care pot fi afectate, cu o lungime de aproximativ 150 de metri liniari. În cele două gospodării locuiesc șase persoane, fiind identificate locuri unde acestea să poată fi cazate daca situația o va impune”, se arată în comunicat.

În județul Olt, la Corabia, a fost înregistrată o cotă de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de pericol.

Până acum, au fost inundate în orașul Corabia 65 de hectare de pășune apartinând Primăriei Corabia și 18 hectare de pădure.

În comuna Gârcov suprafața inundată este de 215 hectare de pășune și două hectare de teren intravilan. Toate suprafețele inundate, inclusiv cele două grădini, se află situate în zona inundabilă a Dunării.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porțile de Fier și Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe brațele fluviului, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea a fost menținut codul galben.

Codul portocaliu de inundații care se instituie de sâmbătă dimineață până în 12 aprilie, între Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porțile de Fier și Zimnicea, va afecta județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 și până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porțile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) și pe brațele Dunării, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea.

Hidrologii au atenționat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creșteri de debite și niveluri, fiind posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de așteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în țară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...