Diguri din saci de nisip pentru protecție împotriva inundațiilor la Dunăre, în Dolj și Olt

Diguri din saci de nisip pentru protecție împotriva inundațiilor la Dunăre, în Dolj și Olt
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situații de Urgență Oltenia au intervenit, sâmbătă după-amiază, în zona portului Bechet (Dolj) și au înălțat un dig din saci de nisip, după ce Dunărea s-a revărsat și a inundat o parte a portului, fluviul amenințând să inunde și case din județul Olt.
Publicat: 06/04/2013, 20:40
Actualizat: 25/08/2013, 03:36

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia”, mai multe echipe au intervenit, sâmbătă după-amiază, pentru a preveni efectele revărsării Dunării, în dreptul localității doljene Bechet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj au fost solicitate să intervină pe raza localității Bechet (Portul Bechet), pentru a forma un dig din saci cu nisip dispus pe două rânduri, pe o lungime de 50 de metri”, se arată în comunicat.

La fața locului au acționat opt subofițeri și un autocamion de intervenție din cadrul Gărzii de Pompieri Bechet și 15 muncitori cu o autoutilitară și două autoturuisme de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj. De asemenea, mai mulți localnici au sărit în ajutor pentru a ridica digul din saci de nisip.

Potrivit Căpităniei Portului Bechet, în prezent se circulă în condiții normale, portul fiind inundat doar în zona de încărcare-descărcare a bacurilor.

De asemenea, în județul Olt două gospodării din comuna Gârcov au fost inundate, în zona respectivă Dunărea revărsându-se și amenințând să inunde și casele.

Și aici, pentru a limita efectele inundațiilor, pompierii au ridicat un dig din saci de nisip.

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, Dunărea a depășit cota de pericol în județ și amenință mai multe locuințe din zona localității Gârcov, până în prezent apa ajungând deja în două gospodării.

„Un număr de 30 de pompieri, 12 polițiști de frontieră, șase jandarmi și zece membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gârcov, folosind peste 1.500 de saci cu nisip și folie de polietilenă, au construit un dig de apărare a celor două case care pot fi afectate, cu o lungime de aproximativ 150 de metri liniari. În cele două gospodării locuiesc șase persoane, fiind identificate locuri unde acestea să poată fi cazate daca situația o va impune”, se arată în comunicat.

În județul Olt, la Corabia, a fost înregistrată o cotă de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de pericol.

Până acum, au fost inundate în orașul Corabia 65 de hectare de pășune apartinând Primăriei Corabia și 18 hectare de pădure.

În comuna Gârcov suprafața inundată este de 215 hectare de pășune și două hectare de teren intravilan. Toate suprafețele inundate, inclusiv cele două grădini, se află situate în zona inundabilă a Dunării.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porțile de Fier și Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe brațele fluviului, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea a fost menținut codul galben.

Codul portocaliu de inundații care se instituie de sâmbătă dimineață până în 12 aprilie, între Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porțile de Fier și Zimnicea, va afecta județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 și până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porțile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) și pe brațele Dunării, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea.

Hidrologii au atenționat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creșteri de debite și niveluri, fiind posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de așteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în țară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...