DIICOT: Ioan Niculae a vândut fără drept imobile și părțile sociale deținute la firmele sale

DIICOT: Ioan Niculae a vândut fără drept imobile și părțile sociale deținute la firmele sale
Publicat: 26/06/2014, 16:23
Actualizat: 29/07/2014, 17:13

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) informează că procurorii structurii centrale au dispus, în dosarul 146/D/P/2010 (cunoscut ca dosarul Romgaz-Interagro), punerea sub acuzare a opt suspecți, ca urmare a cercetărilor declanșate încă din 2012, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Astfel, în 23 iunie, s-a dispus extinderea urmăririi penale față de Ioan Niculae, soția acestuia, Domnița Niculae, fiica omului de afaceri, Adina Niculae, și o apropiată a sa, Nicoleta Toncea.

Toți patru sunt suspectați de sustragere de sub sechestru și spălare de bani, în sarcina omului de afaceri fiind și infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

Alături de aceștia sunt urmăriți penal Cristiana Nica, referent la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) București, Alexandrina Anduța Diaconu (fostă Sultana), șef Serviciu Publicitate Imobiliară în cadrul OCPI Teleorman, Anca Daniela Salcie, registrator la BCPI Zimnicea, și Doina Maria Beceanu (fostă Lincu), asistent registrator tot la BCPI Zimnicea, toate pentru abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, „angrenând în această activitate infracțională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relații de prietenie, cât și funcționari din cadrul Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI)”.

Astfel, susține DIICOT, pentru a obține timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru și vânzarea ori cesionarea acestora către terți, Niculae a instigat funcționari din OCPI să comită infracțiunea de abuz în serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonanței 146/D/P/2010 din 8 iunie 2012 prin care s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului în vederea recuperării prejudiciului, trimisă instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor legale. „Operațiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce suspectul Ioan Niculae a finalizat acțiunile de vânzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate. Sumele de bani astfel dobândite au fost introduse în circuitul civil dându-li-se aparența obținerii licite a lor”, arată DIICOT.

Procurorii precizează bunurile care, susțin ei, au fost înstrăinate fără drept de către Ioan Niculae, detaliind și modul în care s-au făcut tranzacțiile.

Este menționat, astfel, un imobil situat în București, compus din clădire având suprafața totală de 1.859 mp și teren intravilan de 1.662 mp, din care 492,45 mp ocupați de construcție. Imobilul a fost vândut de soții Ioan și Domnița Niculae fiicei lor, Adina Niculae, în 22 iunie 2012, la prețul de 1,3 milioane de euro.

„Ordonanța de punere sub sechestru a fost trimisă la OCPI București în data de 13 iunie 2012, fiind înregistrată cu numărul19194 din15 iunie 2012 și repartizată de directorul unității către registratorul șef în data de 18 iunie 2012. După multiplicare în vederea trimiterii către unitățile subordonate, adresa de înaintare pentru Sectorul 1 a fost predată în data de 19 iunie 2012 referentului Nica Cristiana. Aceasta nu a dispus trimiterea actului către Sectorul 1, păstrând adresa până în data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a înlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru”, arată DIICOT.

Tot soții Niculae ar fi vândut o clădire-locuință și anexe din Zimnicea, cu suprafața desfășurată de 662 mp, și teren intravilan în suprafață de 6.000 mp, aflat în același municipiu. Bunurile au fost vândute la 19 iunie 2012, cu prețul de un milion de lei, Nicoletei Toncea, printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.

„Ordonanța de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau și bunuri situate pe raza localităților Năsturelu și Nanov, din județul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012. Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Diaconu Alexandrina Anduța, șef Serviciu Publicitate Imobiliară,efectuându-se înregistrările aferente localităților Năsturelu și Nanov, fără a trimite adresa și la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru. Urmare a acestui demers, prin Încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Salcie Anca, registrator, și Beceanu Doina Maria, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014. Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Toncea Nicoleta Mariana pentru garantarea unui credit ipotecar, sens în care evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost făcută în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanție mult mai mare decât prețul de vânzare-cumpărare, respectiv de 8.599.625 de lei”, precizează DIICOT.

Anchetatorii mai spun că Ioan Niculae și-a înstrăinat fără drept părțile sociale deținute la SC Interagro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL și SC Interagro SA. Părțile sociale de la Interagro SA au fost vândute către Adina Niculae, iar celelalte, către Nicoleta Toncea, deși măsura sechestrului fusese comunicată oficial firmelor în cauză încă din 13 iunie 2012, susțin procurorii.

DIICOT mai precizează că, după audierea suspecților, procurorii au emis ordonanțe de punere sub sechestru asigurător a mai multor bunuri ale suspecților Ioan Niculae, Domnița Niculae, Adina Niculae și Nicoleta Toncea, printre acestea regăsindu-se inclusiv cele sustrase de sub sechestru. Cei patru au fost audiați joi la DIICOT.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT și în martie, pentru a-i fi adus la cunoștință faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul Romgaz-Interagro, în care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu, prin faptul că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA – firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârșitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanței supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro și Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deține, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?