Dinel Staicu a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Dinel Staicu a fost condamnat la 5 ani de închisoare
Publicat: 25/09/2014, 18:49

Vom reveni cu amănunteJudecătorii instanței supreme au majorat, printr-o decizie definitivă, pedeapsa primită de Dinel Staicu în dosarul în care a fost judecat pentru mita dată judecătoarei Veronica Cârstoiu, la cinci ani de închisoare, de la trei ani și patru luni, dispuși inițial de Curtea de Apel Constanța.

Instanța supremă l-a condamnat, joi, pe Dinel Staicu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influență, faptă pentru care instanța de fond, Curtea de Apel Constanța, îi dăduse, în luna mai, trei ani și patru luni de închisoare.

Ioana Carmen Popescu a fost condamnată la un an și patru luni de închisoare, în urma contopirii a trei pedepse pentru dare de mită, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceeași condamnare a primit-o în mai 2014.

În cazul celorlalți inculpați din acest dosar, Adriana Dascălu, Marian Staicu și Giorgel Zgăbei, ICCJ a menținut pedepsele stabilite de Curtea de Apel Constanța.

Astfel, avocata Adriana Dascălu a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, la doi ani și patru luni de închisoare pentru complicitate la luare de mită și câte opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv pentru complicitate la această infracțiuni. Din contopirea condamnărilor s-a dispus o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, și doi ani de interzicere a unor drepturi civile. Termenul de încercare al pedepsei este de cinci ani.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, a fost condamnat fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. Termenul de încercare este, și în cazul său, de cinci ani.

Giorgel Zgăbei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru complicitate la trafic de influență, termenul de încercare fiind de doi ani. Tot Zgăbei va trebui să presteze între 60 și 120 de zile de muncă în folosul comunității, dar și să urmeze un program de reintegrare socială.

Prin aceeași decizie, instanța a decis atunci confiscarea a 500.000 de euro de la Adriana Dascălu (consemnată la CEC) și a obligat-o la plata a zece mii de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plății. Dascălu a mai fost obligată de instanță la plata sumei de 110.000 de lei și 700 de euro, reprezentând diferența din suma de 10.000 de euro primită prin intemediul investigatorului sub acoperire din fondul special al DNA și recuperată în parte prin restituirea sumelor de 1.905 de lei (echivalentul a 400 de euro), 7.400 de euro (predate de inculpată) și 1.500 de euro (predată de Alina Răducan).

Fratele lui Dinel a fost obligat la plata a 500.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plății, iar Giorgel Zgăbei la 700 de euro sau echivalentul în lei la data plății.

Instanța a mai decis ca Dinel Staicu și Adriana Dascălu să plătească fiecare 65.000 de lei, Carmen Ioana Popescu 25.000 de lei iar Marian Staicu și Giorgel Zgăbei câte zece mii de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

În 9 aprilie 2014, Curtea de Apel Constanța a disjuns dosarul judecătoarelor față de Dinel Staicu, Carmen Ioana Popescu, Marian Staicu, Adriana Dascălu și Giorgel Zgăbei.

La aceeași instanță sunt judecate în continuare Veronica Cârstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, avocatul Lucian Băgia și Marilena Cucianu.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel București – Secția I penală, în prezent suspendată din funcție, este acuzată de luare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită, înșelăciune în formă continuată (65 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale).

Florin Cergan este judecat pentru complicitate la trafic de influență, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dinel Staicu, consultant financiar, pentru dare de mită și cumpărare a influenței, iar Carmen Ioana Popescu, economist, este acuzată de complicitate la infracțiunile de dare de mită și cumpărare a influenței, precum și de participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În aceeași cauză sunt judecați lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiții financiare, pentru cumpărare a influenței și complicitate la această infracțiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la dare de mită, Adriana Dascălu, pentru trafic de influență, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la această infracțiune, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul București, pentru complicitate la trafic de influență, iar Marilena Cucianu, pentru complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunța, împreună cu ceilalți doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel București, o soluție de admitere a contestației în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la șapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

„Banii au fost primiți prin medierea lui Staicu Marian și a inculpatei Popescu Carmen Ioana”, au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

„În scopul menționat, anterior pronunțării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro și, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinși, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, au arătat procurorii în actul de sesizare a instanței.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu „a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiți sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în București, la prețul de 636.642,8 lei)”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?