Diplomatul Vasile Soare, propus pentru funcția de ambasador al României în Rusia

Diplomatul Vasile Soare, propus pentru funcția de ambasador al României în Rusia
Publicat: 14/06/2013, 11:39
Actualizat: 31/01/2019, 19:26

Diplomatul de carieră Vasile Soare, fost ambasador al României în Kazahstan, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe președintelui Traian Băsescu pentru funcția de ambasador al României în Rusia, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Vasile Soare, în prezent director în Centrala MAE la Direcția Europa de Est și Asia Centrală, a mai fost între 2002 și 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Potrivit surselor citate, Soare este vorbitor al limbii ruse, el remarcându-se în mandatul din Kazahstan prin eforturile depuse pentru comunitatea locală de români formată din persoane deportate în perioada sovietică sau urmașii acestora.

De asemenea, pentru postul de ambasador al României în Statul Israel a fost propusă de MAE Andreea Păstârnac, fost ambasador în Cipru în perioada 2006-2011. În vârstă de 45 de ani, Păstârnac este în prezent director general pentru Orientul Mijlociu în Centrala MAE și a mai ocupat anterior funcții de conducere în minister. Diplomat de carieră, ea are un doctorat în studii ebraice, vorbind și limbile engleză și franceză.

Ministerul Afacerilor Externe a înaintat deja din luna mai președintelui Traian Băsescu nomonalizările pentru înlocuitorii ambasadorilor României rechemați din SUA, Rusia, Israel, fiind în toate cazurile diplomați de carieră, declarau atunci pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Dacă persoanele propuse pentru cele două funcții din Federația Rusă și Israel au fost deja acceptate de președintele Băsescu, potrivit surselor MEDIAFAX, pe de altă parte pentru postul de la Washington se pare că au fost discuții, fiind vehiculate mai multe nume.

Astfel, printre persoanele luate în calcul în discuțiile dintre MAE și Președinție s-ar afla Anca Ilinoiu, fost consilier prezidențial pentru Relații Internaționale în perioada 2006-2011, când s-a întors în MAE. Diplomat de carieră, în vârstă de 46 de ani, ea a mai activat în MAE în perioada 1992-2005, anterior activității de la Palatul Cotroceni.

Totodată, printre numele vehiculate pentru ocuparea funcției de ambasador al României la Washington s-ar afla și Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, cel care a negociat în ultimii ani cu partea americană cadrul juridic pentru amplasarea pe teritoriul României a componentelor scutului antirachetă.

Un alt posibil ocupant al acestei funcții ar fi Iulian Buga, rechemat recent de președintele Traian Băsescu din funcția de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. Buga a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007, a coordonat Direcția America de Nord din MAE între 1999-2001. A mai fost consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington.

Și numele directorul SRI, George Maior, a fost vehiculat ca posibilă nominalizare pentru postul de ambasador la Washington, însă atât ministrul de Externe, Titus Corlățean, cât și el însușui au dezmințit informația. „Nu am discutat. Mi s-a propus acum 10 ani, dacă vreți să știți”, a spus George Maior în urmă cu două; săptămâni, întrebat dacă i s-a propus să fie ambasador în SUA.

Președintele Traian Băsescu a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii României în SUA, Adrian-Cosmin Vierița, în Federația Rusă, Constantin-Mihail Grigorie, și în Israel, Edward Iosiper, aceștia aflându-se la final de mandat.

Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Președinției propunerile. Șeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuși sunt audiați de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ.

Președintele Băsescu declara în ianuarie că în numirile de ambasadori pleacă de la premisa că aceștia îl reprezintă pe șeful statului. Articolul 91 din Constituție stipulează că „Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York