Directorul Centrului de Cultură Cluj cere scuze comunității evreiești pentru colindul antisemit

Directorul Centrului de Cultură Cluj cere scuze comunității evreiești pentru colindul antisemit
Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, cere scuze comunității evreiești din România și "celor care s-au simțit ofensați" de versurile colindului difuzat la TVR3, susținând că a fost "o greșeală".
Publicat: 12/12/2013, 15:20
Actualizat: 16/02/2016, 05:51

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, cere scuze comunității evreiești din România și „celor care s-au simțit ofensați” de versurile colindului difuzat la TVR3, susținând că a fost „o greșeală”.

Într-un comunicat transmis, joi, Tiberiu Groza spune că „nu a fost nimic intenționat” și că difuzarea colindului într-o emisiune la TVR3 s-a făcut „dintr-o greșeală”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În numele membrilor ansamblului «Dor Transilvan» și al meu, în calitate de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cer public scuze comunității evreiești din România și celor care s-au simțit ofensați de versurile colindului. Din analiza activității derulate de-a lungul anilor de către TVR Cluj, ansamblul «Dor Transilvan» și subsemnatul se poate constata cu ușurință că nu a fost nimic intenționat, ci este vorba despre o greșeală, iar faptul că la pupitrul de coordonare a emisiunii se afla în acel moment un urmaș al unui supraviețuitor al Holocaustului, exclude orice suspiciune de intenție”, a arătat Groza.

Acesta a explicat că în 6 decembrie a fost solicitat de TVR Cluj să participe la o emisiune de lansare a noului program al TVR 3 și să aducă și colindători. Tiberiu Groza a ales colindele «Îngerul Domnului» și «Aseară, pe înserate» și spune că, deși le-a ascultat de mai multe ori, nu a realizat că „ele pot să ofenseze o comunitate”, pentru care are tot respectul.

Groza a subliniat că nici după încheierea emisiunii nimeni dintre cei prezenți nu a realizat că s-ar fi produs o gafă și asta nu pentru că ar fi obișnuiți cu mesajele antisemite, „ci pentru că nimeni nu a considerat vreodată că aceste colinde și colindatul ar putea conține ceva rău sau periculos”.

„Cred că e limpede pentru oricine că nici colindătorii, nici eu nu ne-am dorit un asemenea incident și o asemenea mediatizare negativă. Cu atât mai puțin echipa TVR 3, care cunoaște foarte bine consecințele unei asemenea situații”, a arătat Groza.

Acesta a precizat că, în calitate de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a colaborat întotdeauna foarte bine cu reprezentanții comunităților etnice din județul Cluj, în scopul cunoașterii și punerii în valoare a culturii specifice fiecărei comunități.

„În calitate de director artistic al ansamblului «Dor Transilvan», m-am străduit să le ofer membrilor ansamblului o educație aleasă. De 20 de ani de când ansamblul este înființat el reprezintă cu cinste cultura populară, județul și țara, în festivalurile internaționale la care participă. La aceste festivaluri, membrii ansamblului au învățat să respecte cultura altor popoare pentru a fi la rândul lor respectați. Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de două ori muzeele de la Aushwitz și Birkenau pentru a cunoaște atrocitățile suferite de poporul evreu. Eu le-am vizitat de trei ori”, a mai menționat Groza.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) și Revista 22 anunțau, marți, că au reclamat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan” a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite. „A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) preciza, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparținut Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Județean Cluj.

„Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparținut Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecție a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradițional și este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate”, se arăta în comunicatul SRTv.

Potrivit comunicatului, „în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată și, în consecință, a sesizat Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale”.

Directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, declara, miercuri, că „nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat la TVR 3 are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbește de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Nașterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, județul Cluj, și nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt și care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleași colinde care se cântă în fiecare an”, spunea Groza.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Cornelia Trif, preciza, tot miercuri, că instituția, căreia îi este subordonat Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, „va analiza situația creată”.

Ulterior, președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că așteaptă ca Poliția și Parchetul să se autosesizeze.

De asemenea, ambasada Statului Israel se declara, miercuri, profund îngrijorată de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan” și difuzat de TVR3 în 6 decembrie, exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlățean, spunea că a luat act „cu îngrijorare și indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

El a subliniat că România are „un cadru legislativ bine pus la punct” în ceea ce privește combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului și promovarea personalității unor persoane vinovate de crime de război.

De asemenea, Corlățean și-a exprimat public „așteptarea legitimă că instituțiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum și Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancționa și respectiv a preveni astfel de situații întru totul reprobabile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Gabriel Cotabiță, implicat într-un scandal amoros. A divorțat pentru amantă
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?