Directorul general al APIA a fost reținut pentru 24 de ore în cazul subvențiilor agricole ilegale

Directorul general al APIA a fost reținut pentru 24 de ore în cazul subvențiilor agricole ilegale
Publicat: 05/06/2014, 00:12

Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat corespondentului MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost reținut pentru 24 de ore, începând cu ora 22.40, iar joi se va pune în mișcare acțiunea penală.

Directorul APIA a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Potrivit sursei citate, Benu este cercetat pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene și protecția acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, iar prin ea întregii instituții APIA Suceava, astfel încât să obțină pe toate exploatațiile subvenții de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta și a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul și să scape de răspundere penală.

Benu a fost adus, miercuri seară, în jurul orei 22.00 la sediul DNA Suceava, iar întrebat dacă știe de ce a fost chemat la audieri la DNA Suceava, acesta a răspuns că nu știe, dar că urmează să afle de la anchetatori.

Directorul general al APIA a fost adus la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA cu o mașină a MAI, după ce a fost luat de către anchetatori în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri dimineață în acest dosar.

Odată cu Benu au mai fost aduși la audieri doi funcționari din cadrul APIA, urmând să fie aduși alți doi funcționari APIA în cursul nopții de miercuri spre joi.

Directorul APIA, Gheorghe Benu are, potrivit declarației de avere din mai 2013, un teren intravilan în suprafață de 13.787 metri pătrați, cumpărat în 2005, și un spațiu comercial de 1.635 metri pătrați, ambele în Crevedia, județul Dâmbovița, cumpărate în 2005.

Benu nu deține în proprietate niciun autoturtism, el notând în declarație doar un utilaj agricol (combină) fabricat în 1997.

Directorul APIA a mai trecut în declarația de avere un credit în valoare de 40.000 de lei, contractat în 2006 și scandent în 2013.

Benu a obținut, în anul fiscal anterior declarației de avere, un venit de 54.589 de lei ca director general al APIA.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziții în București și în județele Suceava și Dâmbovița, printre care și la sediul central al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, precum și la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenții pentru exploatații agricole și asociații zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, și directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum și medici veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, polițiști și fermieri.

Ancheta vizează subvenții acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii și mănăstiri din județul Suceava au primit ilegal subvenții, deși acestea nu desfășurau activități agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenții pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava.

În urma audierilor de miercuri de la DNA Suceava, în cursul serii au fost reținuți directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, și medicul veterinar concesionar Toma Neculai în cazul privind acordarea ilegală de subvenții agricole, după ce, miercuri după-amiază, în același dosar a fost reținut consilierul județean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deține Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului.

În același caz, medicul din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, și avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, sunt cercetați în libertate, după ce au fost și ei audiați la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcția de consilier, audiată și ea de către procurorii anticorupție în dosarul privind acordarea ilegală de subvenții agricole, are calitatea de suspect și este cercetată pentru abuz în serviciu și aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Tot miercuri seară, a fost audiată și Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava în funcția de șef serviciu autorizare, ea ieșind de la audieri fără a fi reținută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieșirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declarații presei.

Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă și că față de funcționarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii, una din măsuri vizând blocarea conturilor acestora.

Miercuri, a fost audiat și directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoș, el declarând la ieșirea de la audieri că nu se simte vinovat de nimic și că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfășurare.

La DNA Suceava a fost audiat și șeful Poliției Județene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un polițist să nu-i rețină permisul auto și să nu amendeze o persoană cu funcție de conducere la APIA Suceava.

Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Șerban a fost audiat și el la DNA Suceava în calitate de suspect, în același dosar, el declarând, la ieșirea de la audieri, că a fost chemat să dea lămuriri și că urmează să vadă ce se va întâmpla în continuare, precizând că nu i-au fost aduse acuzații.

Miercuri seară, starețul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, a declarat că în cazul anchetei la APIA Suceava privind subvențiile agricole, dacă este ceva nelegal, se va dovedi, el arătând că mănăstirea nu a făcut altceva decât să obțină subvenții pentru suprafețele pe care le deține.

Acesta a precizat că Mănăstirea Putna are cea mai mare suprafață de teren pentru care primește subvenții agricole, respectiv 103 hectare, precum și o fermă de vaci, iar mănăstirea trebuie să aibă surse proprii pentru a se întreține.

Starețul a declarat că mănăstirea nu a făcut niciun fel de intervenție la APIA Suceava pentru a primi subvențiile și că totul a fost primit legal, el menționând că din 2009 până în prezent la mănăstire au fost făcute cinci controale privind modul de acordare a subvențiilor respective, nefiind găsită nicio neregulă.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea și apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracțiunile de acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înșelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susțin că, pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor și în Baza Națională de Date a ANSVSA, în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectați în acest dosar ar fi modificat, în Baza Națională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înființării exploatațiilor sau a mișcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploatații virtuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...