Directorul SJU Constanța: Situația femeii căreia i s-a refuzat ambulanță e în afara oricărei rațiuni. Dar așa prevede legea

Directorul SJU Constanța: Situația femeii căreia i s-a refuzat ambulanță e în afara oricărei rațiuni. Dar așa prevede legea
Managerul Spitalului Județean Constanța, Dan Căpățână, spune că situația femeii bolnave de cancer căreia Ambulanța Dolj a refuzat să îi asigure transportul la Constanța este "în afara oricărei rațiuni și logici medicale" și că "responsabilitatea este a spitalului din Craiova".
Publicat: 30/05/2013, 15:58
Actualizat: 07/06/2018, 06:33

Managerul Spitalului Județean Constanța, Dan Căpățână, spune că situația femeii bolnave de cancer căreia Ambulanța Dolj a refuzat să îi asigure transportul la Constanța este „în afara oricărei rațiuni și logici medicale” și că „responsabilitatea este a spitalului din Craiova”.

Căpățână spune că situația este „în afara oricărei rațiuni și logici medicale”, dar că, „din păcate”, modul în care s-a procedat la Serviciul de Ambulanță Dolj este „legal”.

„Este în afara oricărei rațiuni și logici medicale. Nu se poate ca pe un om aflat într-o astfel de situație să nu poți să-l ajuți. (…) Dar, legal, este acoperit (SAJ Dolj – n.r.), nu putea să-i ajute pe oamenii aceia. Din păcate, așa este. Este o altă parte proastă a sistemului”, a spus directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

El a susținut însă că se putea găsi o soluție, iar o parte din vină pentru situația creată o are și spitalul din Craiova.

„Din punctul meu de vedere, responsabilitatea este a spitalului din Craiova. Ei ar fi trebuit să găsească o soluție. Ne dădeau nouă telefon și trimiteam noi ambulanța noastră, de la spital. Găseam o soluție. Eu nu cred că ei nu au o ambulanță a lor, spre exemplu. Sau, dacă nu, (ca și conducere – n.r.) puneam mașina mea de serviciu la dispoziție. Astea sunt lucruri care omenește trebuie rezolvate”, a declarat Dan Căpățână, care a precizat că au fost cazuri similare și la spitalul din Constanța, dar au fost rezolvate.

„Am avut pacienți internați care veneau din județele învecinate. Vă dați seama, Spitalul Județean Constanța fiind, cu ghilimelele de rigoare, un fel de spital regional, avem o grămadă de cazuri care ne vin din alte județe. Dar i-am trimis cu ambulanța noatră acasă. Dacă sunt oameni care stau în nu știu ce sat îndepărtat și le este foarte greu să ajungă acasă, atunci le punem la dispoziție salvarea spitalului. Decontăm noi benzina în cadrul serviciilor pe care le oferim. Nu poți să lași omul în stradă să aștepte rata sau cursa ca să meargă acasă. Astea sunt lucruri normale”, a mai spus directorul Căpățână.

O femeie în vârstă de 41 de ani a fost adusă, duminică, cu ambulanța, de la Constanța la Spitalul de Urgență din Craiova, pentru a fi tratată de medicul Florinel Bădulescu, șef al Clinicii de Oncologie.

Starea femeii s-a înrăutățit însă, astfel că medicii au anunțat familia că nu se mai poate face nimic pentru a o salva. În aceste condiții, familia a cerut ca pacienta să fie externată pentru a-și petrece ultimele zile acasă.

„Se pare că este o recidivă de la o operație din 2007. Era ultima noastră șansă la Craiova, domnul profesor era ultimul care ne putea ajuta…trebuia încercat”, a spus Viorica Bercea, sora pacientei.

Familia pacientei a solicitat o salvare de la Serviciul de Ambulanță Dolj pentru a o transporta pe femeie la Constanța, în condițiile în care aceasta are nevoie de perfuzii, însă i s-a refuzat acest lucru, fiind invocată legea.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Dolj au susținut că, potrivit legii, nicio ambulanță nu transportă pacienții acasă, la externare, acest lucru fiind posibil doar în cazul unui transfer către un spital de grad superior.

„Pacienta nu era un caz de urgență. Legea nu ne permite ca noi să o transportăm acasă. Și chiar dacă o duceam la spitalul din Constanța riscam să nu fie primită la urgență și băteam 500 de kilometri degeaba până acolo”, declara, miercuri, Iulia Stănculescu, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Dolj.

În cele din urmă, șeful Clinicii de Oncologie Craiova, Florinel Bădulescu, a găsit o ambulanță de la o firmă privată, care, contra sumei de 1.500 de lei, a transportat-o pe femeie acasă.

Medicul spunea că este „inuman” ca o lege să interzică ambulanțelor de stat să transporte bolnavii de cancer în fază terminală de la spital acasă.

„Am apelat la o ambulanță privată, care nu este înregistrată la Casa de Asigurări, deci nu putem primi decont pentru a o putea transporta pe femeia de 41 de ani la Constanța. Mi-au promis că dacă plătim transferul, ei îl fac. Ne-au redus de la 2.000 de lei la 1.500 de lei. Dar familia nu are bani, așa că ei vor plăti 500 de lei și eu 1.000 de lei, pentru că nu pot să mă încarc pe conștiință cu un om mort, în contextual actualei legislații românești. Nu vreau acești bani înapoi, dar este inuman ca o lege să interzică salvărilor de la stat să ducă bolnavii de cancer nedeplasabili la domiciliul lor. Ce ne-a rămas doctorilor oncologi? Să refuzăm din start cazurile grave!”, declara Bădulescu.

Joi dimineață, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Dolj a demisionat.

„Directorul medical și-a înaintat demisia. Aș dori să îmi cer scuze familiei pacientei respective pentru situația care s-a creat. Nu cred că a fost vorba despre rea-intenție, ci mai mult despre o lipsă de comunicare între directorul medical care a demisionat și medical curant”, a declarat, joi, Cristian Gângioveanu, directorul Serviciului de Ambulanță Dolj.

Ministerul Sănătății arată, într-un comunicat transmis joi, că legislația nu interzice transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliul acestora cu ambulanța, iar directorul medical al Ambulanței Dolj, care a refuzat transportul unei femei bolnave de cancer, în fază terminală, și-a dat demisia în urma controlului făcut de DSP.

„Astăzi, 30 mai 2013, medicului Stănculescu Iulica i-a încetat contractul de administrare pentru funcția de director medical interimar din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Dolj, la solicitarea acesteia. Decizia a fost luată după verificările efectuate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, la cererea conducerii Ministerului Sănătății”, se arată în comunicatul de presă al MS.

În prezent, femeia este internată la Spitalul Județean din Constanța,unde va fi operată, pronosticul medicilor fiind rezervat.

Potrivit directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa, femeia a ajuns miercuri seară la Urgență și a fost internată.

„Este o recidivă în pelvis după ultima intervenție de cancer de col uterin. Acum pacienta va fi echilibrată pe cât posibil, până la intervenția chirurgicală de urgență care urmează. Este un caz cu pronostic rezervat”, a afirmat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric