Directorul Societății Apelor Minerale: În PET-uri poate să fie apă și de la chiuvetă, și din lac

Redactor:
Mihai Schiau
Directorul Societății Apelor Minerale: În PET-uri poate să fie apă și de la chiuvetă, și din lac
Directorul companiei de stat pentru Ape Minerale aduce acuzații grave producătorilor de apă îmbuteliată. Radu Dumitru spune că, în peturile scoase la vânzare, poate fi inclusiv apă de la robinet, deoarece aceștia nu au licență și autoritățile nu știu ce toarnă ei în sticle. Așadar, amenzile și cantitățile retrase de pe piață pot fi infime în comparație cu prejudiciile aduse consumatorilor.

România nu are în acest moment o legislație clară pentru apa care se îmbuteliază, spune directorul companiei de stat pentru Apele Minerale. Deși în țară sunt 68 de ape minerale licențiate, iar pentru acordarea unei licențe un izvor este monitorizat timp de doi ani, hipermarketurile care îmbuteliază și vând apa de masă nu sunt obligate să respecte aceste reguli, relatează Digi.

„Nimeni nu poate să știe în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa… poate să fie și de la chiuvetă, și din lac, și dintr-un foraj. Tot ce vedeți dumneavoastră în consum, prin hipermarketuri sau magazine, că e apă de masă sau apă de izvor nu sunt reglementate de nicio lege. Nu face obiectul nici unei legi ca să fie licențiată și consumată”, spune Radu Dumitru, director general Societatea Națională a Apelor Minerale.

Singura instituție care avizează aceste izvoare este Direcția de Sănătate Publică. Din cauză că producătorii acestor ape nu plătesc redevențe statului român, pot scoate la vânzare peturile cu prețuri mult mai mici decât cele pentru apa minerală plată.

„Ce pun ei în sticlele respective? Nici petul nu este foarte bun, nici apa nu este foarte bună, și atunci scot aceste prețuri cu care se iese în piață”, spune Radu Dumitru.

Redevența pentru apele minerale este de 4 euro pentru 1.000 de litri, iar statul încasează 5 milioane de euro anual din exploatarea izvoarelor licențiate. Veniturile ar putea fi de trei ori mai mari dacă ar fi controlată și taxată și apa de masă, spun reprezentanții companiei de stat.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eșantioanelor din apă de masă și apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eșantioane.

Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformități la mai multe sortimente de apă plată: sortimentul Winny- apa izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic și sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
SUA anunţă când va începe vaccinarea. Până la 20 de milioane de persoane ar putea...
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Un nou divorț BOMBĂ în showbizul românesc. Anunțul de necrezut făcut ACUM
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide