Dispută într-o grădiniţă construită cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”

Dispută într-o grădiniţă construită cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Sursă Foto - Cluj24
Publicat: 12/08/2022, 11:53
Actualizat: 12/08/2022, 12:00

Biserica Reformată a construit în Huedin, județul Cluj, o grădiniță cu predare în limba maghiară. Un reprezentat al bisericii a precizat că grădinița a fost realizată cu sprijinul statului ungar, dar că va primi și copii români.

Construirea grădiniței din Huedin, un oraș aflat la aproximativ 55 de kilometri de Cluj, a stârnit revoltă în jur, asta după ce protopopul Istvan M. Vincze a precizat că limba de predare va fi maghiara.

Cotidianul maghiar Krónika, citat de MTI scrie că Oana Goga, preşedintele organizaţiei locale PSD, a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local care este necesară pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat, numai dacă noua clădire va deservi toţi copiii din oraş, indiferent de naţionalitate acestora.

Mai mult, Goga a solicitat ca celelalte două grădiniţe ale oraşului, care funcţionează în clădiri vechi, să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă.

În replică la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopopul István M. Vincze a dat asigurări că nimeni nu va fi exclus şi că grădiniţa este deschisă tuturor.

Grădinița va primi toate naționalitățile

Tot el a precizat însă că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, statul ungar.

Şi Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, bazându-se pe existenţa unei coaliţii locale între PNL şi UDMR.

Totodată, din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin, aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare.

În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent, potrivit News.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult