DNA a ridicat listele de semnături ale mai multor candidați

DNA a ridicat listele de semnături ale mai multor candidați
Publicat: 18/05/2016, 12:47

Procurorii DNA au ridicat ieri listele de semnături și mai multe documente de la birourile electorale din sectorul 1 și din sectorul 4, precum și de la Biroul Electoral Municipal.

Deocamdată, ancheta nu vizează vreun candidat anume, ci doar modul în care unele echipe de campanie au strâns semnăturile și are loc ca urmare a unor sesizări penale primite la DNA despre modul în care au fost strânse anumite liste de semnături pentru susținerea candidaturilor.

Printre candidații ale căror liste de semnături sunt verificate se numără și Alexandru Nazare, candidatul PNL la sectorul 1, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.

La începutul lunii mai, înainte de startul campaniei electorale, Inițiativa România a depus la DNA mai multe plângeri vizând modul în care unii candidați și-au strâns semnăturile într-un timp record.

Un set de 25 de pagini cu nume și date personale care ar fi fost folosite de reprezentanți ai PNL pentru falsificarea unor semnături pe listele de susținere a candidaților la alegerile locale din Capitală a fost de asemenea depus la DNA de organizația respectivă.

De asemenea, Ințiativa România a făcut un denunț penal la DNA în care reclamă modul în care s-au strâns semnăturile pentru candidații partidelor, dând exemplul cazurilor lui Cătălin Predoiu sau Robert Turcescu pentru care s-ar fi strâns 16, respectiv 19 semnături pe minut.

Având în vedere termenele foarte scurte de strângere a semnăturilor de susținere a candidaților (de 2-3 zile, în unele cazuri), precum și informațiile de notorietate publică privind falsificarea semnăturilor, există „suspiciuni rezonabile” că, parte din acestea, sunt false, se arată în denunț.

„Strângerea de semnături pentru candidații PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere, anunțate și promovate public. Nu au existat foarte multe informații publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deși la nivelul municipiului București sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care își depune liste complete de candidați la primării și consilii locale”, afirmă asociația.

Inițiativa România acuză PSD că are acces și folosește în folos propriu datele personale ale cetățenilor cu drept de vot. „Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentința nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (și, ulterior, prin decizie definitivă)”, scrie IR, referindu-se la decizia de condamnare definitivă a liderului PSD Liviu Dragnea.

Conform calculelor și informațiilor asociației, pentru candidatul Cătălin Predoiu, PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 16 semnături pe minut, „folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu”. Predoiu și Pocora au fost validați în cursa electorală pe 21-22 aprilie de către organizație, iar pe 26 aprilie se vor înscrie oficial.

„Pentru ca domnul Cătălin Predoiu și doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Național Liberal a strâns cel puțin 7334 de semnături pe zi”, se susține în denunț.

Asociația îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a folosit date personale și semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susținători ai candidaturii sale.

„După decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condițiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative”, spune ONG-ul.

Potrivit calculelor IR, de la momentul anunțului public și până la cel al depunerii candidaturii, recordul semnăturilor pare să-l dețină Robert Turcescu cu 1125 de semnături pe oră în zile de week-end, și circa 19 semnături pe minut. Turcescu a anunțat pe 22 aprilie că va candida și urmând ca pe 25 aprilie să-și depună candidatura.

„Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puțin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 19 semnături pe minut”, spune asociația.

Inițiativa România a ales să meargă la DNA pentru denunț penal pentru că „în realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condițiile prezentate, făcând doar o verificare a formei și nu a fondului listelor de susținători”.

„Neîndeplinirea atribuțiilor legale atrage bineînțeles răspunderea autorităților competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces și nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susținătorilor din liste în bazele de date de la evidența populației”, spune asociația în motivarea demersului.

Asociația a depus și la Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal și birourilor electorale de sector o cerere pentru verificarea autenticității semnăturilor de pe listele de susținători pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului