DNA: Buget „atipic de mare” pentru Administrația Cimitirelor, care avea contracte ce aduceau mita

DNA: Buget atipic de mare pentru Administrația Cimitirelor, care avea contracte ce aduceau mita
Publicat: 06/09/2015, 19:33
Actualizat: 07/09/2015, 08:37

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA în dosarul primarului Sorin Oprescu, unele dintre sumele de bani primite drept mită de edilul general ar fi provenit de la firme private care aveau contracte de lucrări cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU).

În acest context, procurorii DNA arată, în documentul citat, că Administrația Cimitirelor a avut, în anii 2014 și 2015, un buget „atipic de mare” comparativ cu alte instituții aflate în subordinea Primăriei Generale, cum ar fi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement.

„Atât în cursul anului 2014, cât și în cursul anului 2015, instituția pe care o conduce (…..) și care, reamintim, se ocupă cu cimitire și un crematoriu, a avut alocat un buget atipic de mare față de celelalte instituții din subordinea primarului, raportat la importanța pentru comunitate a serviciilor prestate și la notorietatea insuficienței fondurilor bugetare (astfel, în anul 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă și drenaj, deși potrivit documentației de achiziție publică acestea urmau a fi încheiate eșalonat pe parcursul perioadei 2014-2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condițiile în care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement au primit sume mult mai mici – 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei)”, se arată în referatul DNA.

Procurorii susțin, de asemenea, că din cele peste 80 de milioane de lei alocate anul acesta Administrației Cimitirelor, aproximativ 50 de milioane de lei erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate cu o firmă și care aveau ca obiect lucrări de reparare a aleilor din cimitire, însă respectivele contracte nu au mai fost încheiate „din cauza nerentabilității pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluției tehnice prin raportare la oferta cu care câștigase procedura de atribuire”.

Sorin Oprescu a fost reținut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

Primarul general va fi dus duminică, la ora 19.00, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul șefului unei instituții din Primărie, de la patru denunțători.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiți mită de Oprescu au fost găsiți asupra sa, iar o parte la locuința acestuia.

Conform anchetatorilor, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea primăriei și o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru edil.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Oprecu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul său, Alexandru Chiciu, a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând și că acuzațiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate

„La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe „deducții” ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar domnul Oprescu nu știa proveniența lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alți inculpați”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

El a mai precizat că nu este momentan în țară, dar de apărarea primarului general al Capitalei se ocupă trei avocați din echipa sa.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală București, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR și apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, președintele PSD București, funcție din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în fața lui Mircea Geoană competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcția de primar general al municipiului București, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?