DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea. Numele lui Dragnea și Ciolacu apar în interceptări

DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea. Numele lui Dragnea și Ciolacu apar în interceptări
Publicat: 20/01/2020, 14:09

Procurorul DNA a cerut luni, la Tribunalul București, condamnarea lui Valeriu Zgonea la închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care fostul președinte al Camerei Deputaților este acuzat că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier județean într-o importantă funcție publică, relatează Agerpres.

La ultimul termen al procesului desfășurat luni, reprezentantul DNA a solicitat instanței ca Zgonea să fie condamnat la o pedeapsă orientată spre mediu, cu circumstanțe agravante, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Procurorul a citit în sala de judecată mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de Valeriu Zgonea cu Dumitru Dobrică, consilier județean, în care apar și numele lui Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu.

„Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pună el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!”, i-ar fi spus Zgonea lui Dobrică, într-o convorbire telefonică din luna ianuarie 2013.

„Sunt nevinovat”

În ultimul cuvânt în fața instanței, Valeriu Zgonea a spus că înregistrările sunt făcute ilegal, că este nevinovat și a cerut să fie achitat.

„Onorată instanță, vin în fața dumneavoastră și vă spun cu emoție în glas că e prima apariție, în istoria mea de politician și fost politician, în calitate de inculpat. Sunt doar înregistrări făcute ilegal. Nu au fost aduse dovezi că eu am făcut acele fapte. Sunt nevinovat. Din cei trei procurori care au lucrat în dosarul meu, unul a fost exclus din magistratură, iar doi sunt sub control judiciar. (…) În 2010, au existat nemulțumiri în organizațiile de partid. Un partid e ca o fabrică, sunt relații de prietenie, atunci l-am cunoscut și pe domnul Dobrică și pe partenera mea. (…) Eu eram vicepreședintele organizației județene Dolj, Dumitru Dobrică era vicepreședintele organizației județene Buzău. Am fost prieteni. Eu nu am știut că el a fost șantajat la DNA Ploiești și amenințat că-și pierde afacerea”, a declarat Zgonea.

Fostul președinte al Camerei Deputaților a negat că ar fi promovat-o pe Ionela Dobrică, fiica lui Dumitru Dobrică, în funcția de subsecretar de stat.

„Funcția de secretar de stat este o funcție politică, nu dai examen pentru a ajunge acolo. Patru membri marcanți ai PSD v-au spus în ce condiții a fost promovată doamna Ionela Dobrică. În România, subsecretarii de stat nu au cabinet de demnitar sau șefi de cabinet. Este o poveste de adormit copiii! Dar această chestiune trebuia omisă, pentru ca chestiunea pseudo-juridică să aibă impact mediatic. Nu am contribuit în niciun fel pentru ca doamna Ionela Dobrică să devină subsecretar de stat”, a afirmat Zgonea.

El a adăugat că procurorii care s-au ocupat de acest caz – Mircea Negulescu, Lucian Onea și Alfred Savu – au făcut presiuni asupra lui Dumitru Dobrică și a susținut că probele de la dosar arată că el este nevinovat.

„Să ne întoarcem la celebra poveste pe care domnul Negulescu, domnul Savu și domnul Onea au prezentat-o ca pe o mare realizare: excursia de la Viena. Dacă verificau celebra probă, acea fotografie apărută în ‘România liberă’, vedeau că în ea apar fiicele domnului Dumitru Dobrică, iar fiica mea avea patru ani pe atunci. Și așa-zisul bodyguard era de fapt prietenul uneia dintre cele două fete. (…) Aceste chestiuni au fost omise. Într-o democrație, acest tip de poveste trebuie să dispară. Viața mea în ultimii trei ani de zile nu o doresc nici măcar cuiva care, poate, ar fi comis faptele! (…) Vreau să vă spun că toate probele arată că sunt nevinovat. Asupra lui Dumitru Dobrică au fost făcute presiuni, eu și familia mea am trecut în această perioadă printr-un linșaj mediatic. Am speranța că din probe puteți să vedeți că sunt nevinovat”, a încheiat Valeriu Zgonea.

Judecătorul a anunțat că va da sentința peste o săptămână.

Care sunt capetele de acuzare ale DNA

Valeriul Zgonea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în ianurie 2018. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și era vicepreședinte al PSD, Valeriu Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier județean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcție publică.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie de patru zile la Viena și bilete la concerte pentru Zgonea.

„Numitul Dobrică Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (…) SA Pătârlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan și concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, în intervalul 16.05.2013 – 19.05.2013, suportând inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte susținute de (…) și (…), excursie contractată prin intermediul SC (…) SRL Buzău. (…) În vederea disimulării plății sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan, numitul Dobrică Dumitru i-a cerut (…) să întocmească separat o factură pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrică Dumitru a achitat-o personal în numerar, iar concubina sa a fost înscrisă pe o altă factură emisă pentru SC (…) SA cu explicația ‘prestări servicii”, se arată în rechizitoriu.

Conform documentului, factura a fost întocmită în favoarea unei societăți comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

„Despre programul sejurului, numitul Dobrică Dumitru a informat-o telefonic pe (…), acesta precizând că inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan are la Viena și o întâlnire oficială cu niște ambasadori. (…) De altfel, articolele de presă de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Ștefan la concertul (…) de la Viena legat de o vizită oficială a inculpatului”, se mai menționează în rechizitoriu.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, fiica lui Dobrică și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, care nu a fost acceptat de către judecători.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”