DNA cere închisoare pentru Miron Mitrea. Cât riscă să stea după gratii fostul ministru dacă este găsit vinovat de luare de mită

DNA cere închisoare pentru Miron Mitrea. Cât riscă să stea după gratii fostul ministru dacă este găsit vinovat de luare de mită
Publicat: 03/10/2014, 16:59
Actualizat: 31/01/2019, 21:10

La termenul de vineri al procesului, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au stabilit că cercetarea judecătorească în acest caz este finalizată, astfel că au dat cuvântul acuzării și apărării, să prezinte pledoariile finale.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prezent la ședința de judecată a reiterat acuzațiile aduse prin rechizitoriu, după care a cerut, pentru fiecare dintre cei trei inculpați, condamnarea la pedepse cu executare.

În cazul lui Miron Mitrea, procurorul a arătat că acesta a comis faptele pentru care este judecat și că acuzațiile sunt dovedite de probele de la dosar.

Procurorul a mai arătat că, în raport cu suma de 5,2 miliarde de lei vechi pe care Mitrea ar fi primit-o sub forma lucrărilor de la casa mamei sale, faptele acestuia au conotații grave, astfel că se impune condamnarea sa la o pedeapsă cu executare. Pentru luare de mită, Mitrea riscă între trei și 10 ani de închisoare.

Reprezentantul DNA a arătat că susținerii apărării lui Mitrea nu sunt fondate, că în realitate nu a existat nicio discuție între el și executanții lucrărilor, respectiv cele trei societăți băcăuane, și că probele dovedesc că respectivele lucrări au reprezentat forma de plată a Irinei Paula Jianu către Mitrea, pentru menținerea ei în funcție, la Inspectoratul de Stat în Construcții.

La rândul lor, avocații din dosar au arătat că probele anchetatorilor nu dovedesc cu claritate acuzațiile formualte și au solicitat achitarea clienților lor.

În ultimul cuvânt, Miron Mitrea le-a arătat judecătorilor că este de acord cu cele spuse de avocații săi și a precizat că nu a avut niciodată vreo discuție privind contractul în sine și că nu l-a cunoscut pe arhitectul Popescu decât în sala de judecată.

Irina Paula Jianu a susținut la rândul ei, cu vehemență, că Miron Mitrea și-a plătit integral lucrările pentru „cele două băi și cele două camere” de la casa mamei sale și a precizat că lucrările au fost chiar mai scumpe ca la alte firme, astfel că Mitrea ar fi plătit „dublu ca preț”.

Judecătorii au rămas în pronunțare și au stabilit că vor lua o decizie în 15 octombrie.

În acest dosar, Miron Mitrea a fost judecat pentru fapte de corupție în legătură cu lucrări de renovare făcute la casa mamei sale, alături de Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), și Nicolae Popescu, care era arhitect-șef al Primăriei Voluntari la data faptelor.

În 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

În același dosar a fost trimisă în judecată și Irina Paula Jianu, fost inspector de stat șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții, ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracțiuni sub forma participației improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect șef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței la acea dată, a pretins și primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare care au fost executate de societățile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău și Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. La momentul numirii în funcția publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Cei trei inculpați au fost trimiși inițial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcția Națională Anticorupție, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunțat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaților a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea și-a anunțat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaților, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunității.

Ulterior, Mitrea a obținut un mandat de senator (2008 – 2012) și un nou mandat de deputat (2012 – 2016).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului