DNA: Chiuariu a cerut 3 milioane de euro pentru ca Paltin Sturdza să primească 6.000 ha pădure

DNA: Chiuariu a cerut 3 milioane de euro pentru ca Paltin Sturdza să primească 6.000 ha pădure
Publicat: 15/01/2015, 19:19

Potrivit procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Brașov, în contextul retrocedării ilegale a unor mari suprafețe de teren forestier către Gheorghe Paltin Sturdza, în 12 aprilie 2013, la biroul SCA Chiuariu și Asociații din București a avut loc o întâlnire între acesta și senator.

„Cu ocazia acelei întâlniri, după ce Chiuariu Tudor Alexandru l-a asigurat pe Paltin Gheorghe Sturdza de influența sa avută asupra funcționarilor publici din județul Bacău implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii DNA anunțau, în 10 ianuarie, că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică.

Procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, din 10 ianuarie până în 8 februarie inclusiv, față de senatorul Tudor Chiuariu.

Fostul ministru al Justiției este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, în care sunt arestați preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza.

Potrivit ordonanței de dispunere a controlului judiciar, în contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către Paltin Sturdza, în noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga și Daniel Constantin Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva – Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 43.227 de hectare de teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești.

Ulterior, susțin anchetatorii, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică, potrivit căruia suma de două milioane de euro urma să îi fie plătită lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix și 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

„Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Adam Ioan și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al justiției, pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, au scris procurorii în ordonanță.

Anterior, surse judiciare au declarat pentru MEDFIAFAX că senatorul Tudor Chiuariu ar fi cerut, în calitate de avocat, 2 milioane de euro să intervină la prefectul județului Bacău, „pentru rezolvarea situației cu pădurea lui Paltin Sturdza”. Chiuariu ar fi cerut banii direct de la Gheorghe Paltin Sturdza, au mai spus sursele citate.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri sunt arestați fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza și judecătorul Lorand Andras Ordog. În detenție a fost, până în seara zilei de 22 decembrie 2014, și fiul lui Hrebenciuc, Andrei, însă, după judecarea contestației sale față de prelungirea măsurii preventive, instanța supremă a decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula