DNA face percheziții la Consiliul Național al Audiovizualului

DNA face percheziții la Consiliul Național al Audiovizualului
Publicat: 30/10/2014, 10:34

Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2014.

UPDATE Surse judiciare au explicat pentru gândul că unele sesizări în baza cărora CNA aplica amenzi erau contrafăcute. Scopul fiind acela de a aplica amezi discreționar.

În această cauză, procurorii fac, joi, mai multe percheziții la sediul unei instituții publice din București, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că perchezițiile au loc în mai multe birouri din sediul Consiliului Național al Audiovizualului, inclusiv în biroul președintelui CNA, Laura Georgescu.

Procurorii sunt sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

În luna septembrie, DNA a anunțat că, în dosarul privind obținerea licenței audiovizuale de către Giga TV, a început urmărirea penală față de Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea dată, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA și al cărei mandat s-a încheiat în 13 octombrie, Laura Georgescu, președintele CNA, și Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susțin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței Giga TV.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, în ce mod se poate redobândi licența Giga TV și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Procurorii precizează că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licența la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

În ședința CNA din data respectivă i-a fost retrasă licența Giga TV, decizia fiind luată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și patru „împotrivă” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenți.

După două săptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu șase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Răsvan Popescu) și patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenți.

„Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menționate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la ședința anterioară, votaseră pentru retragerea licenței postului TV, în ședința din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deși situația de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, a precizat DNA.

Membrii CNA care și-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat inițial contra retragerii licenței, iar apoi în favoarea acesteia.

Schimbarea votului privind licența Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe șefa CNA de abuz în serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia