DNA: Fostul șef al RATB a făcut „diligențe insistente și ferme” pentru avantajarea unei firme

DNA: Fostul șef al RATB a făcut diligențe insistente și ferme pentru avantajarea unei firme
Publicat: 13/06/2014, 19:39
Actualizat: 01/02/2019, 09:14

„Judecătorul apreciază că privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea inculpatului în libertate. (…) Judecătorul are în vedere și modalitatea în care inculpatul a acționat, respectiv diligențele insistente și ferme materializate de acesta în cadrul regiei pentru conferirea unei aparențe de legalitate actelor întocmite în relația cu SC U. SRL”, se precizează în documentul citate, făcându-se referire la o firmă, pe care Viorel Popescu a avatajat-o astfel încât, deși nu avea drept de asistență juridică, aceasta a oferit regiei astfel de servicii.

În luarea deciziei de arestare preventivă a fostului șef al RATB, judecătorul a avut în vedere „gravitatea faptei, modul și circumstanțele de comitere a acesteia”, anturajul și mediul din care Viorel Popescu provine, situația antecedentelor penale.

„Judecătorul apreciază că măsura arestării preventive este proporțională cu gravitatea acuzației, raportat la modalitatea de săvârșire a faptei cu privire la care sunt indicii că ar fi fost comisă de inculpat și la rezonanța socială a unor asemenea activități infracționale. Persistența infracțională a inculpatului în încercarea de dobândi foloase materiale, conturează o stare de pericol pentru ordinea publică care nu poate fi înlăturată decât printr-o măsură preventivă privativă de libertate, respectiv măsura arestării preventive”, se punctează în motivare instanței.

Fostul director al RATB Viorel Popescu – reținut, în 6 iunie, de procurorii anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu cu un prejudiciu estimat la 820.000 de euro – a fost arestat, o zi mai târziu, printr-o decizie luată de Tribunalul Capitalei. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Anchetatorii susțin că Viorel Popescu a împuternicit o firmă, care nu avea drept asistență juridică, să ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că Popescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012, Viorel Popescu, în calitate de director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), „nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru o firmă privată”.

DNA precizează că RATB și respectiva firmă, care nu avea drept asistență juridică și reprezentare în instanță, au încheiat, la 13 martie 2012, un contract de prestări servicii juridice.

„Din conținutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Popescu Viorel, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la CASMB, în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, n.r.). Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control”, au arătat procurorii anticorupție.

De altfel, susține DNA, conducerea regiei cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai săi, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private, prin acel contract.

În baza contractului de consultanță juridică, RATB a făcut plăți „nelegale și nefundamentate de prestații concrete ale beneficiarului, în sumă totală de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport București”, potrivit DNA.

Conform sursei citate, a fost instituit sechestru asupra imobilelor care îi aparțin lui Viorel Popescu, în limita sumei de 3.657.576,49 de lei.

Astfel, anchetatorii au pus sechestru pe cinci terenuri din județul Ilfov, în suprafață totală de aproximativ 8.500 de metri pătrați, două apartamente din București, precum și o casă cu etaj și terenul aferent din București, care sunt deținute de fostul șef al RATB.

„Suma de 3.657.576,49 lei reprezintă prejudiciul material reținut de procurori în respectiva cauză, care a fost adus patrimoniului RATB, măsura sechestrului fiind dispusă în vederea asigurării condițiilor în vederea recuperării prejudiciului”, precizează DNA.

În acest dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate de Corpul de Control al premierului.

În primăvara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

În nota de control s-a arătat, printre altele, că reprezentanții RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenționat, prin schimbarea destinației banilor, și au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziții, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 și 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi și cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penițe de aur și platină tip Mont Blanc, la un preț de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administrație al RATB.

Viorel Popescu a fost ales în funcțiile de președinte al Consiliului de Adminsitrație al RATB și de director al regiei la 10 noiembrie 2011.

El a condus RATB până în 4 septembrie 2012, când a fost revocat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din Consiliul de Administrație ale regiei, ceea ce a dus automat și la pierderea postului de director.

Reprezentanților USL în CGMB spuneau atunci că Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani