DNA i-a pus sub acuzare pe managerul Spitalului Floreasca și pe o doctoriță de la Terapie Intensivă, pentru favorizarea lui Adrian Năstase

DNA i-a pus sub acuzare pe managerul Spitalului Floreasca și pe o doctoriță de la Terapie Intensivă, pentru favorizarea lui Adrian Năstase
Publicat: 18/07/2012, 17:58
Actualizat: 18/07/2012, 17:58

Managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, și medicul Simona Bragadireanu, de la secția Anestezie Terapie Intenvisă (ATI), sunt cercetați de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins cercetările în dosarul în care în 26 iunie au fost puși sub învinuire medicul Șerban Brădișteanu, Gheorghe Dumitru, adjunct al șefului Poliției Capitalei, Nicolae Costea și Marian Apostol, ofițeri de poliție judiciară în cadrul Poliției Capitalei, pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

DNA a anunțat, miercuri, că în același dosar procurorii îi cercetază pe medicii Radu Alexandru Macovei, managerul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, și Simona Petrica Bragadireanu, de la secția de Terapie Intensivă a unității sanitare, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.

În ordonanța de extindere a cercetărilor și de începere a urmăririi penale se arată că există date și indicii temeinice că Radu Macovei și Simona Bragadireanu, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului premier Adrian Năstase.

Procurorii le-au adus miercuri la cunoștință celor doi medici acuzațiile din acest dosar.

În 26 iunie, procurorii DNA au început urmărirea penală față de medicul Șerban Brădișteanu, Gheorghe Dumitru, Nicolae Costea și Marian Apostol, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, există date și indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei de doi ani de închisoare aplicate de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului premier Adrian Năstase.

În acest dosar a fost audiat atunci și medicul Ioan Lascăr, în calitate de martor.

Șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, și șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Șerban Brădișteanu, l-au operat pe Adrian Năstase în 21 iunie.

Și șeful Poliției Române, Petre Tobă, a fost convocat atunci pentru audiere, în calitate de martor, în cazul neexcutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În seara aceleiași zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuința sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte și medicii Ioan Lascăr și Șerban Brădișteanu.

Parchetul Înaltei Curte de Casație și Justiție verifică procedura derulată de cei doi polițiști care au mers la locuința lui Năstase pentru a pune în executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea în imobilul din strada Zambaccian și până la preluarea fostului premier de către ambulanță, după tentativa de sinucidere.

Procurorul general, Codruța Kovesi, declara, în 26 iunie, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase și că urmează să fie verificate toate actele medicale.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat și operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni în spațiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier și de diagnosticul lui.

Adrian Năstase a fost audiat, în 16 iulie, la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, când polițiștii au venit la domiciliul său pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.

Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” a transmis procurorilor, în 13 iulie, concluziile raportului de expertiză medico-legală în acest caz.

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, ministrului Sănătății să transmită medicilor, inclusiv managerului Spitalului Floreasca, regretul său pentru faptul că sunt anchetați „deoarece sunt medici”, arătând că doar în 1952, în timpul regimului Stalin, doctorii au mai fost astfel anchetați.

„Astăzi mi-am amintit din lecturile mele istorice, că a mai fost un proces al medicilor: în 1952, Stalin i-a anchetat pe medici, dar din fericire a murit la timp și au fost eliberați. Îmi doresc ca în 2012 să nu reluăm un episod din 1952”, a spus Ponta, la începutul ședinței de guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...