DNA Iași: Membrii clanului Corduneanu, organizați după reguli de tip „al-Qaeda”

DNA Iași: Membrii clanului Corduneanu, organizați după reguli de tip al-Qaeda
Publicat: 28/08/2013, 20:48
Actualizat: 28/08/2013, 20:48

Membrii clanului Corduneanu trimiși în judecată pentru trafic de influență pe lângă judecători ai Curții de Apel Iași pentru decizii favorabile în dosarele unor persoane condamnate pentru infracțiuni cu violență și trafic de persoane erau organizați după reguli de tip al-Qaeda, potrivit procurorilor

Mihaela Moisă, judecată pentru trafic de persoane într-un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Iași și condamnată în primă instanță la șapte ani de închisoare, i-a denunțat la Direcția Națională Anticorupție, în 5 aprilie, pe Gheorghe Clapon și pe membrii clanului Corduneanu.

În urma acestui denunț procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au făcut cercetări într-un dosar de trafic de influență, iar în 27 august i-au trimis în judecată pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), pe frații săi, Constantin Corduneanu, liderul clanului, și Vasile Călin (fost Corduneanu), precum și pe Tiberiu Francisc Cristodorescu, Gheorghe Clapon, Tatiana Rodica Clapon și Silviu Iulian Gâtlan.

Procurorii anticorupție au arătat în actul de sesizare a instanței că cercetările din acest dosar au dus la identificarea unei structuri care comitea infracțiuni de corupție și funcționa după reguli de tip „al-Qaeda”.

„Denunțul său procedural stând la baza cercetărilor din prezenta cauză, cercetări ce au dus la identificarea unei structuri infracționale specializate în săvârșirea de infracțiuni de corupție și structurată funcțional după reguli tip «al-Qaeda», în care rolul fiecărui membru era clar conturat și limitat la propriul și, respectiv, următorul palier de acțiune”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iași.

Potrivit anchetatorilor, din primul palier făcea parte Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) care avea rol de racolator al persoanelor interesate să-și rezolve neprocedural sau nelegal problemele juridice de ordin penal, garant atât pentru cumpărătorul de influență, cât și pentru interlopii Gheorghe Clapon și Tiberiu Cristodorescu, care traficau influența, și mediator între aceștia, contra unor comisioane percepute de la ambele părți.

„Inculpatul a fost cel care, la cererea lui Hapău Marian Virgil («locotenentul» său) a mediat întâlnirile dintre Clapon Gheorghe și denunțătoare, inițial pentru a o convinge de seriozitatea demersului și a o determina să îi dea acestuia sumele de bani pretinse, iar ulterior pentru a descuraja demersurile acesteia de a reintra în posesia sumelor date, sens în care a apelat și la frații săi – inculpații Corduneanu Constantin și Călin Vasile (fost Corduneanu)”, a scris procurorul de caz în actul de sesizare a instanței.

Palierul al doilea era format din interlopii Gheorghe Clapon și Tiberiu Francisc Cristodorescu. Primul dintre aceștia, susțin procurorii, ar fi avut rol de „aranjor oficial” în raport cu denunțătoarea Mihaela Moisă, căreia i-ar fi spus că are influență asupra judecătorilor și pe care ar fi lăsat-o să creadă că suma de bani a fost cerută de magistrați și le va fi dată integral acestora, fără a-i menționa că de fapt banii urmau să fie împărțiți între el și Cristodorescu.

„Paradoxal pentru un individ cu multiple condamnări (doar în Grecia a fost condamnat la pedepse cuprinse între 15 luni și 13,5 ani pentru fapte importante de furt, asociere la săvârșirea de infracțiuni, posesie ilegală de armă, fiind ulterior expulzat pe viață din respectiva țară), inculpatul (Gheorghe Clapon, n.r.) avea și propriile conexiuni la nivelui Curții de Apel Iași – de care nu a uzat însă în speță, dar care rezultă, indirect, din faptul că doi din magistrații acestei instanțe au înțeles să se abțină la judecarea recursului declarat de acesta împotriva măsurii arestării preventive dispuse de Tribunalul Iași motivat de faptul că soțului uneia dintre acestea i-a asigurat asistență juridică, iar pentru mama celeilalte inculpatul construise un gard”, mai arată procurorul în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că Tiberiu Cristodorescu era „aranjorul din umbră” al operațiunii și beneficiarul a cel puțin 11.500 de euro din cei 40.000 de euro care au făcut obiectul traficului de influență.

„Poziția sa dominantă în cadrul structurii a fost dată de ascendentul (evident) pe care îl avea față de învinuitul Ețcu Ștefan-Silviu, persoană aflată în anturajul magistraților Anton Dan (conform declarației magistratului, soția acestuia a fost angajată «formal», pentru a-i merge vechimea în muncă, dar fără a fi remunerată, la firma învinuitului (!) și Scriminți Elena (căruia firma învinuitului i-a construit o casă)”, a menționat procurorul în rechizitoriu.

Palierul al treilea era format din Silviu Ștefan Ețcu, „adevăratul (potențial) pol de influență căruia (aspect asumat) inculpatul Cristodorescu Tiberiu Francis i-a solicitat să intervină în favoarea denunțătoarei pe lângă magistratul Anton Dan, solicitare căreia învinuitul, din considerente ce nu au putut fi stabilite, nu i-a dat curs”, a mai arătat procurorul.

Potrivit actului de sesizare a instanței, Mihaela Moisă a fost trimisă în judecată în 2007, de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, împreună cu alți inculpați, pentru trafic de persoane, fiind condamnată în 2012 de Tribunalul Iași la șapte ani de închisoare. Aceasta a declarat apel, iar dosarul a fost repartizat, în martie, unui complet de la Curtea de Apel Iași format din judecătorii Dan Anton și Elena Scriminți.

După aflarea sentinței, Marian Virgil Hapău, concubinul Mihaelei Moisă și locotenentul lui Gheorgher Rusu (fost Corduneanu), s-a oferit să-i faciliteze acesteia obținerea unei pedepse mai blânde. Procurorii susțin că Hapău a invocat că fratele lui Rusu, Vasile Călin (fost Corduneanu ) și-a „rezolvat”, cu 10.000 de euro, o problemă similară, în urma „intervenției făcute la magistrați” de Gheorghe Clapon.

Procurorul de caz a menționat în rechizitoriu că Hapău făcea trimitere la o decizie din 2011 a Curții de Apel Iași prin care instanța a admis doar recursul lui Vasile Călin împotriva sentinței Tribunalului Iași prin fusese condamnat la șapte ani de închisoare, pedeapsa fiindu-i astfel redusă pedeapasa la patru ani și șase luni. Din completul de recurs au făcut parte judecătorii Dan Anton, Gabriela Scripcaru și Mihaela Chirilă. Călin a fost condamnat după o bătaie, în clubul Hypnotic din Iași, cu Cătălin Costea (fost Băcăuanu), în urma căreia mai multe persoane au fost rănite, iar un agent de pază a rămas fără ochiul drept, după ce a fost împușcat.

După ce i s-a propus reducerea pedepsei în urma intervenției la judecători, Mihaela Moisă s-a întâlnit cu Gheorghe Rusu într-o pizzerie din centrul municipiului Iași, acesta spunându-i și de un alt dosar penal „rezolvat” de Gheorghe Clapon, la cererea sa. În acel dosar, pentru care mita cerută ar fi fost de 70.000 de euro.

Procurorul de caz a precizat în rechizitoriu că Rusu s-a referit la o decizie a Curții de Apel Iași prin care un complet format din judecătorii Dan Anton, Elena Scriminți și Iulia Ciobanu au admis recursul a patru inculpați condamnați de Judecătoria Iași la șapte ani de închisoare pentru tâlhărie și lipsire de libertate și le-au redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Rusu Gheorghe i-a precizat numitei Moisă Mihaela faptul că inculpatul Clapon Gheorghe «are pe cineva tare» la Curtea de Apel și că îl va «ajuta» și pe el în dosarul pe care îl avea pe rolul acestei instanțe și în care fusese condamnat inițial de Tribunalul Iași la o pedeapsa de trei ani cu executare, dându-i de înțeles că pentru a-și rezolva propria problemă va trebui să dea o sumă mai mare de 10.000 de euro, întrucat și ceilalti inculpați «rezolvați favorabil» au dat cel puțin aceasta sumă, asigurând-o că el «nu-și pune capac» și că banii îi va remite ea personal lui Clapon Gheorghe”, a precizat procurorul în documentul citat.

Ulterior, la sfârșitul lunii martie, Rusu i-a spus lui Moisă că el i-a dat lui Clapon 10.000 de euro pentru a primi la Curtea de Apel Iași o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar cauza va ieși în pronunțare pe 2 aprilie.

„Lucruri care s-au și întâmplat întocmai, la termenul din 02.04.2013 cauza rămând în pronunțare, iar la data de 16.04.2013 fiind dispusã soluția «prezisă» de inculpat”, se arată în rechizitoriu.

Procurorul a mai arătat că, în perioada mai – iunie 2013, Cristodorescu și Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la Mihaela Moisă 40.300 de euro, din care au primit, în două tranșe egale, 40.000 de euro, pentru a interveni la membrii completului care judecau apelul ei la condamnarea de șapte ani primită pentru trafic de persoane și a-i determina să îi înjumătățească pedeapsa și să dispună suspendarea acesteia.

Având în vedere că Mihaela Moisă se arăta neîncrezătoare față de faptul că va primi o pedeapăs mai blândă, Clapon ar fi asigurat-o că va primi decizia dorită după vacanța judecătorească, spunându-i că „și că atitudinea ostilă a membrilor completului face parte din strategia acestora de a adormi vigilența procurorului de ședință”, se mai arată în rechizitoriu.

„Uăi, la VASILICĂ…Ia să…La VASILICĂ se făcea în instanță că…se lua de alte fapte ale lui din alte dosare care nu avea treabă cu dosarul respectiv…M-ai înțeles? Deci asta-i…Așa sunt dânșii, că ei nu au nevoie să atragă atenția procurorului de caz. M-ai înțeles? El, în momentul în care îți dă ție niște indicii și procurorul de caz le vede, automat…”, i-a spus Clapon denunțătoarei, la o întâlnire din luna mai, discuția fiind consemnată în rechizitoriu.

După ce procesul său a fost amânat la termenul din 6 iunie, pentru 20 iunie, Mihaela Moisă s-a întâlnit din nou cu Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), fiind nemulțumită că i-a fost respinsă proba cu martori și că „dosarul ei va ieși la fond la următorul termen, și nu după vacanța judecătorească, astfel cum îi spusese Clapon Gheorghe”, a mai arătat procurorul.

Rusu i-ar fi spus că va discuta cu Cristodorescu, că o va ajuta să-și recupereze banii și s-a arătat deranjat de suspiciunile ei: „Da’ tu ce-ai vrea să-ți facă ANTON, mânca-ți-aș gura ta, ai vrea să-ți facă ANTON din ochi?”.

Ulterior, Mihaela Moisă a fost anunțată că dosarul ei va rămâne în pronunțare pe 20 iunie și să fie pregătită cu a doua tranșă de 20.000 de euro. Completul de judecată a amânat la termenul din 20 iunie procesul Mihaelei Moisă pentru 5 septembrie, contrar asigurărilor date acesteia de Clapon și a celor date de Ețcu lui Cristodorescu, a precizat procurorul.

„O zis că-mi dă termen după vacanță, îmi dă peste două săptămâni…«Vezi că-ți dă termen acuma, rămâi în pronunțare…» Îmi dă după vacanță. Uăi, dar dacă nu zici că cineva le-o pus invers…Totul e invers, parcă cineva o lucrat împotrivă”, s-a plâns denunțătoarea pe 20 iunie lui Gheorghe Rusu.

Procurorii suțin că Mihaela Moisă a cerut cei 40.000 de euro înapoi, susținând că în caz contrat îl va contacta personal pe judecătorul Dan Anton.

„Dacă nu, luni dimineață sunt pe …pe sănătatea mea dacă nu mă duc pe scările tribunalului și-i spun lui ANTON: «Bunicuț, ai luat 40.000 ale mele?»”, i-a spus denunțătoarea lui Gheorghe Rusu, potrivit rechizitoriului.

Procurorii DNA Iași i-au trimis în judecată pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), aflat în stare de arest, pentru complicitate la trafic de influență și deținerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, și pe frații săi, Constantin Corduneanu, liderul clanului, și Vasile Călin (fost Corduneanu) pentru favorizarea infractorului.

În același dosar, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe interlopul Tiberiu Francisc Cristodorescu pentru trafic de influență, și pe Gheorghe Clapon pentru trafic de influență, spălare de bani și ultraj, și aceștia aflându-se în arest.

Soția lui Clapon, Tatiana Rodica, și un apropiat al clanului Corduneanu, Silviu Iulian Gâtlan, au fost acuzați de mărturie mincinoasă.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată și societatea Ambra Line Production SRL Iași, pentru spălare de bani.

În același dosar, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru judecătorii de la Curtea de Apel Iași Dan Anton, Elena Scriminți și Aurel Dublea, Radu Moisescu, fost procuror DIICOT, avocatul Alexandru Bernic, Petru Daniel Anton și Dan Alin Anton, nepotul și, respectiv, fiul magistratului Dan Anton, Vasile Lucian Apostol, fiul fostului deputat Neculai Apostol și pentru Petru Marius Bargan.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Iași, primul termen fiind stabilit la 9 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului