DNA: Viorel Hrebenciuc, acuzat de șase infracțiuni, reținut pentru a nu se sustrage urmăririi penale

DNA: Viorel Hrebenciuc, acuzat de șase infracțiuni, reținut pentru a nu se sustrage urmăririi penale
Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost reținut pentru a nu se sustrage de la urmărirea penală și pentru a se asigura buna desfășurare a procesului penal, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, în care este acuzat de șase infracțiuni, potrivit DNA.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost reținut pentru a nu se sustrage de la urmărirea penală și pentru a se asigura buna desfășurare a procesului penal, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, în care este acuzat de șase infracțiuni, potrivit DNA.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov au dispus, marți, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Viorel Hrebenciuc, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spălare a banilor, cumpărare de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de păduri.

Potrivit procurorilor, reținerea lui Viorel Hrebenciuc se impunea întrucât există probe din care rezultă că a săvârșit faptele de care este acuzat, iar măsura este proporțională cu gravitatea infracțiunilor care ar fi fost comise de acesta.

De asemenea, reținerea lui Viorel Hrebenciuc este necesară pentru a se asigura buna desfășurare a procesului penal și a împiedica sustragerea acestuia de la urmărirea penală.

Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte marți dimineață la DNA Brașov după ce, luni, Camera Deputaților a luat act de demisia deputatului. Camera Deputaților a trimis la Ministerul Justiției un document prin care a informat că Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat și că nu se mai impune avizul Parlamentului pentru reținerea și arestarea acestuia. Actul a fost trimis Parchetului instanței supreme, iar de aici la DNA, care solicitase avizul de la Parlament în cazul lui Hrebenciuc.

După câteva ore de audieri, Viorel Hrebenciuc a fost scos cu cătușe la mâini din sediul DNA Brașov, de unde a fost urcat într-o mașină, cu care este dus la instanța supremă, pentru judecarea propunerii de arestare preventivă pentru 30 zile.

Potrivit procurorilor, începând din aprilie 2013 și până în prezent, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu, a constituit și coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior și de alte persoane, ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței, pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și vânzarea rapidă a terenului forestier în suprafață de 43.227 de hectare, dobândit printr-o hotărâre judecătorească din 2012 de la Tribunalul Covasna.

În acest sens, în aprilie 2013, Hrebenciuc și Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam și lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcționarii publici care trebuiau să îl pună în posesie pe Sturdza și să elibereze titlul de proprietate pentru terenul forestier de 43.227 de hectare – printre care Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava și Romsilva – să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc și Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervențiilor sale, bani sau alte foloase, au scris procurorii în ordonanța de reținere.

Hrebenciuc mai este acuzat că, începând din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sîrbu să-i transmită „mesaje obligatorii” directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, membru în același partid, în legătură cu modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de pădure, de pe pe Valea Trotușului, în acest fel obținându-se foloase necuvenite de către Paltin Gheorghe Sturdza.

În același scop, în 19 aprilie, Viorel Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier, la prețul de 2.500 de euro pe hectar.

Procurorii au stabilit că SC Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

„Încheind promisiunea de vânzare-cumpărare a terenului de 43.277 ha cu inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza prin persoane interpuse (Reședința Vârstnicilor SRL – controlată de Hrebenciuc Andrei), Hrebenciuc Viorel a disimulat adevărata proveniență a folosului primit în schimbul influenței sale. Folosul efectiv al lui Hrebenciuc Viorel constă în dobândirea anumitor drepturi evaluabile în bani din încheierea contractului cu Paltin Gheorghe Sturdza (ex. Varga Ioan Gheorghe a vândut aceleași drepturi cu suma de 12.000.000 Euro)”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.

Anchetatorii au precizat, în documentul citat, că toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Viorel Hrebenciuc mai este acuzat că, în 17 octombrie, dată la care era lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

Demersul a fost acceptat de către Dan Șova, care afirma că „este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative”, susțin procurorii.

Totodată, Dan Șova ar fi acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al PSD, în dauna celorlalți contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

„Având în vedere că inculpatul Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală”, au arătat procurorii DNA Brașov, în ordonanța de reținere.

În acest dosar au mai fost arestați preventiv Andrei Hrebenciuc, Dan Bengescu și Paltin Gheorghe Sturdza.

Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, care în 2012 au dat decizia privind retrocedarea terenului forestier de 43.227 de hectare, sunt cercetați sub control judiciar.

În același dosar sunt urmăriți penal senatorii Dan Șova și Ilie Sârbu, precum și directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu. În cazul deputatului Ioan Adam, urmărit penal în dosar, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru reținerea și arestarea acestuia.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
REZULTATE SONDAJ Mediafax și Ziarul Financiar. Cine câștigă alegerile parlamentare din 6 decembrie
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Horoscop 4 decembrie 2020. Zodiile care au noroc în dragoste
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Câştigătoarea „Bravo, ai stil”, acuzată grav de fanii săi. De la ce a pornit scandalul
Inchide