Dobrițoiu: Erori mari la recalcularea pensiilor militare. Trebuie plătiți 200.000 lei în plus

Dobrițoiu: Erori mari la recalcularea pensiilor militare. Trebuie plătiți 200.000 lei în plus
Publicat: 19/02/2013, 11:48
Actualizat: 19/02/2013, 11:48

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a declarat, marți, că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greșeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituțiile abilitate urmând să stabilească vinovații.

„Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus niște realități în sistem absolut anacronice, subofițerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori așa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieșit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greșeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul”, a declarat Dobrițoiu.

El a adăugat că „acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt”.

„Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluționarea acestui proces și a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget… am constatat că bugetul de achiziții al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat și generează serioase lacune privind creșterea capacității operaționale a forțelor noastre armate în calitate de aliat”, a mai spus fostul ministru al Apărării.

Întrebat cine sunt vinovații, senatorul PNL a răspuns: „Vinovații vor fi stabiliți de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept”.

El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

Dobrițoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informații că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Întrebat dacă el a sesizat parchetul în privința acestor nereguli, Dobrițoiu a răspuns: „Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidențiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituțiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă și alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut”.

Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri normale, existând informații conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverințe, a declarat luni seară premierul Victor Ponta.

„Asta este o altă bombă atomică. Am informații despre faptul că la pensiile speciale – armată, poliție – la calcule au fost niște lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înțeles, nu prea erau adeverințele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă”, a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, că, în opinia sa, trebuie găsită o altă soluție legislativă în ceea ce privește calcularea pensiilor militare, el arătând că nu este vina celor cărora li s-a calculat în plus și că dacă cei de la stat au greșit, calculând în plus, atunci să plătească ei.

„Înțeleg că au fost niște probleme, m-a informat ministrul Apărării, ministrul Muncii. Trebuie să vedem cum să facem în așa fel încât pe de o parte să calculăm corect și pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia. Nu cred că asta e ideea”, a spus Ponta.

Întrebat dacă li se va tăia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: „Părerea mea e că trebuie să găsim o altă soluție legislativă. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din instituțiile statului și să te duci să te întorci iar împotriva oamenilor mi se pare anormal. Și mi se pare că, dacă a greșit statul, nu plătește omul. Dacă au greșit cei de la stat, plătesc cei de la stat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor