Doi șefi din ADS și președintele Agrostar, urmăriți penal pentru fapte de corupție

Doi șefi din ADS și președintele Agrostar, urmăriți penal pentru fapte de corupție
Publicat: 01/11/2013, 19:39
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

Șeful Direcției strategie, managementul datelor și activităților din ADS, Vincențiu Relu Lucian Cuc, președintele Agrostar, Ștefan Niculae, și alte șase persoane, între care o alta cu funcție de conducere din ADS, sunt urmărite penal pentru fapte de corupție, informează DNA.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că directorul Cuc este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Ștefan Niculae, pentru asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj.

În același dosar sunt cercetați, pentru asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj și complicitate la șantaj, Ilie Cristian Sandu, Ștefăniță Dragoș Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Bolla și Bogdan Rădulescu.

De asemenea, DNA informează că s-a dispus începerea urmăririi penală și față de o altă persoană cu funcție de conducere din cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS), însă numele acesteia nu este făcut public.

Potrivit DNA, celor șapte învinuți nominalizați li s-au adus la cunoștință acuzațiile.

„În cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe percheziții. În acest moment, nu se pot comunica alte date, pentru a nu periclita desfășurarea anchetei”, mai precizează DNA.

Procurorii DNA au făcut, vineri, percheziții la Ministerul Agriculturii, Agenția Domeniilor Statului și Federația Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, în cadrul unei anchete vizând fapte de corupție, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că procurorii anticorupție au ridicat de la sediile Ministerului Agriculturii, ADS și Agrostar mai multe documente, care vor fi analizate în cadrul unui dosar penal deschis recent.

În urma perchezițiilor nu au fost luate și măsuri preventive în cazul unor persoane care ar fi în atenția anchetatorilor în acest dosar, au mai spus sursele citate.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri, după percheziții, că o angajată din ADS a reclamat nereguli privind achiziții de servicii de mentenanță pentru xerox, de pază și de telefonie.

Constantin a precizat că, în timpul perchezițiilor care au fost făcute vineri de ofițeri DGA într-un dosar al DNA, activitatea Ministerului Agriculturii nu a fost perturbată.

Ministrul Agriculturii a subliniat că nicio persoană din instituția pe care o conduce nu este vizată și nu a fost citată să dea declarații la DNA, el precizând că în atenția anchetatorilor ar fi persoane din ADS.

„Niciun angajat din Ministerul Agriculturii nu a fost citat ca învinuit sau martor, în acest moment. Este posibil să fie chemate ulterior unele persoane să dea declarații, dar nu în acest moment”, a spus el.

Daniel Constantin a mai precizat că o angajată din ADS a sesizat Ministerul Agriculturii privind anumite probleme la achiziții pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a făcut verificări și a constatat că sunt nereguli.

Ministrul a precizat că achizițiile reclamate au vizat servicii de mentenanță pentru xerox, de pază și de telefonie, fiind semnalat totodată faptul că se folosește motorină pentru două mașini care nu mai sunt în uz.

„Din ce mi-am dat seama, sunt vizate două note de control, în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectivă sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul că s-au făcut anumite abuzuri (…) Este vorba, în primul rând, de achiziții de servicii de mentenanță pentru xerox, este vorba de faptul că la două mașini care nu mai sunt în uz se pare că se folosea cota de carburant, servicii de pază și servicii de telefonie”, a spus Constantin.

Întrebat care a fost concluzia Corpului de control după verificările la ADS, ministrul Agriculturii a spus că nu poate să facă aceste precizări, întrucât „notele” nu mai sunt în instituție.

Daniel Constantin a mai spus că perchezițiile de vineri au vizat, în acest context, și biroul șefului Corpului de control, de unde au fost ridicate „două note de control”.

În privința perchezițiilor făcute de anchetatori, ministrul Agriculturii a spus că au fost sigilate biroul președintelui ADS și cel al unui director al instituției, de unde au fost ridicate documente privind achiziții publice.

Pe de altă parte, Constantin a precizat că, în urma verificărilor la ADS, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a identificat probleme manageriale, astfel că, în 23 septembrie, a luat decizia de a-l demite pe președintele agenției, Dan Lucian Ștefan Mogoș.

Ministrul Agriculturii a mai spus că decizia de a-l demite pe șeful ADS nu a putut fi pusă în aplicare până acum întrucât acesta a fost în concediu medical până vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?