Doi ziariști, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantaj. Printre părțile vătămate era și un ministru din actualul cabinet Ponta

Doi ziariști, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantaj. Printre părțile vătămate era și un ministru din actualul cabinet Ponta
Doi jurnaliști din Iași au fost condamnați, joi, de Curtea de Apel Cluj, la închisoare cu suspendare pentru șantaj, după ce au fost acuzați că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice și oameni de afaceri bani pentru publicitate, între părțile vătămate fiind ministrul Relu Fenechiu.

Doi jurnaliști din Iași au fost condamnați, joi, de Curtea de Apel Cluj, la închisoare cu suspendare pentru șantaj, după ce au fost acuzați că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice și oameni de afaceri bani pentru publicitate, între părțile vătămate fiind ministrul Relu Fenechiu.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, Claudia Ilieș, a declarat că instanța a condamnat, joi, doi jurnaliști de la ziarul „Bună Ziua, Iași”, fostul „Ziua de Iași”, la închisoare cu suspendare pentru șantaj în formă continuată și la plata unor daune morale și materiale, după ce s-a admis recursul depus de partea vătămată Relu Fenechiu și DNA la decizia Tribunalului Cluj de achitare a celor doi jurnaliști.

„Astfel, Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, condiționată de un termen de încercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. De asemenea, cei doi au fost achitați pentru săvârșirea infracțiunii de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Sentința este definitivă”, a spus Ilieș.

Potrivit acesteia, pe latură civilă Alin Tocan trebuie să plătească în solidar cu părțile responsabile civilmente – SC Puls Grups SRL, SC Delta Press Investment SRL, SC Delta Asim SRL – suma de 20.000 de lei către Ioan Budeanu, ca daune morale, iar Florin Asimionesei câte 20.000 de lei către Relu Fenechiu și Constantin Șorănescu.

De asemenea, Florin Asimionesei va trebui să plătească către SC Comat SA Iași suma de 17.975 de lei, în solidar cu SC Delta Press, reprezentând valoarea unei facturi, și 3.000 de euro către SC Fene Grup SA ca daune materiale.

Avocatul celor doi jurnaliști, Ionel Nechita, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că soluția instanței Curții de Apel Cluj este „o imbecilitate colosală”, în condițiile în care clienții pe care îi reprezintă au fost achitați pentru șantaj de către Judecătoria Cluj-Napoca și, ulterior, de către Tribunalul Cluj.

„S-a intervenit politic asupra instanței Curții de Apel Cluj. Ne vom adresa instanțelor europene, la CEDO”, a spus Nechita.

Cei doi ziariști, Florin Ghiocel Asimionesei și Alin Tocan, au fost judecați pentru șantaj, fiind acuzați că în perioada 2001-2004, când erau la „Ziua de Iași”, au cerut mai multor politicieni și oameni de afaceri bani pentru publicitate, amenințând că altfel vor scrie despre ei în ziar.

Dosarul a fost strămutat în iunie 2006 la Judecătoria Cluj.

În dosar s-au constituit părți civile peste 15 persoane publice, oameni politici și de afaceri din Iași.

În ianuarie 2007, Relu Fenechiu a fost audiat la Judecătoria Cluj-Napoca în acest dosar, ca parte civilă. El declara în instanță că Florin Ghiocel Asimionesei și Alin Tocan i-au cerut, în 2004, 10.000 de euro publicitate în ziar. După refuz, spunea el, în ziar au apărut materiale denigratoare despre el, familia și firma sa.

„Chiar a doua zi după ce am refuzat, au început atacurile dure și murdare la adresa mea, a familiei și a firmei mele. De exemplu, eu construiesc un cartier de locuințe în Iași, iar cei de la Ziua au scris că terenul pleacă la vale, lucru fals, dar care determina mai mulți clienți să nu încheie contracte de cumpărare de locuințe. Au trecut și alți oameni din Iași prin aceeași situație cu cei de la Ziua”, spunea atunci Fenechiu.

În iulie 2010, jurnaliștii au fost achitați de Judecătorie, dar părțile vătămate au făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Cluj, instanță care a decis în iulie 2011 respingerea apelului.

În martie 2012, s-a făcut recurs de către DNA și Relu Fenechiu, la Curtea de Apel Cluj.

Alin Tocan a fost redactor-șef al ziarului „Ziua de Iași”, între timp retrăgându-se din presă, în timp ce Florin Asimionesei este, în prezent, patron al publicației „Buna ziua, Iași”.

Inchide