Dominic Fritz (USR PLUS), ultimatum dur pentru liberali: Vreau să știu clar dacă PNL vrea majoritate cu noi/ Primarul ales al Timișoarei nu exclude o alianță cu Pro România și PSD

Dominic Fritz (USR PLUS), ultimatum dur pentru liberali: Vreau să știu clar dacă PNL vrea majoritate cu noi/ Primarul ales al Timișoarei nu exclude o alianță cu Pro România și PSD
Primarul Timișoarei: În România, principalul obstacol acum nu sunt centrele de vaccinare sau platforma de programare, ci numărul redus de doze de vaccin
Publicat: 22/10/2020, 19:22
Actualizat: 22/10/2020, 19:26

Primarul ales al Timișoarei și lider USR PLUS al organizației locale, Dominic Fritz, a organizat o întâlnire față în față cu jurnaliștii locali unde a adus, spune el, o serie de clarificări în legătură cu cele întâmplate la întâlnirea în urmă căreia au fost blocate negocierile cu liberalii. După ce i-a dat pe Facebook un ultimatum până luni șefului PNL Timiș Alin Nica în privința reluării discuțiilor pentru guvernanță locală, joi după-amiază, Dominiuc Fritz l-a „amenințat” să ia o decizie dacă nu dorește ca „PSD sau PRO România să facă parte din guvernare”.

Întrebat, în condițiile în care PNL nu va răspunde acestui ultimatum, dacă va face alianța cu Pro România și PSD, pentru a realiza majoritatea în cele două consilii, Local și Județean, Dominic Fritz a spus că nu exclude această posibilitate.

„Am avut o discuție deschisă cu presa in această după-amiază și am povestit ce s-a întâmplat în ultima săptămână în negocierile cu PNL. Sper că PNL va reveni la masa discuțiilor, fără jocuri politice, în interesul timișorenilor și timișenilor”, a spus primarul ales al Timișoarei pe pagina sa de Facebook.

Dominic Fritz: Vreau să știu foarte clar dacă da sau nu, PNL, sub conducerea lui Nica vrea să facă o majoritate cu noi

„Eu am spus că până luni seară o să vreau să știu foarte clar dacă da sau nu, PNL, sub conducerea lui Nica vrea să facă o majoritate cu noi în Consiliul Local și Consiliul Județean. Dacă după luni seară ei revin și zic că nu vor, o să trebuiască să analizez alte opțiuni. Chiar sunt curios la ce se gândește dl Nica, cu cine vrea să facă o majoritate, care sunt alte opțiuni. Eu încă sunt încrezător că putem ajunge la o concluzie, dar de astăzi noi, cei care ne dorim politică bazată pe transparență, pe principii, trebuie să fim și mai atenți.
O să trebuiască să văd, încă nu vreau să mă gândesc la alte opțiuni, dar noi astăzi am fi fost gata și să spunem pentru noi că dacă nu găsim un alt partener, nu mai există altă varianta. E un joc politic așa de bizar că mi-e foarte greu să îl înțeleg. În momentul asta este în mâinile lui domnul Nica dacă vrea că PSD sau PRO România să facă parte din guvernare. El este singurul om care decide. Ce fac eu pot să spun abia când știu răspunsul lui. O să încep să vorbesc cu toți cei care au fost votați de timișoreni, inclusiv cu consilierii care fac parte din PSD și PRO România. O să analizez situația luni seară”, a spus primarul  ales al Timișoarei Dominic Fritz, citat de opiniatimisoarei.ro.

Am avut o discuție deschisă cu presa in această după-amiază și am povestit ce s-a întâmplat în ultima săptămână în negocierile cu PNL. Sper că PNL va reveni la masa discuțiilor, fără jocuri politice, în interesul timișorenilor și timișenilor.

Publicată de Dominic Fritz pe Joi, 22 octombrie 2020

Liderul PNL Timiș a comentat eșecul negocierilor dintre liberali și USR-PLUS

Președintele PNL Timiș și liderul ales al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a comentat eșecul negocierilor dintre partidul sau și USR-Plus și a reacționat calm la declarațiile vehemente ale lui Dominic Fritz și colegilor săi, care au aruncat întreagă responsabilitate asupra liberalilor.

Nica s-a declarat întristat de această situație și este de părere că reacția primarului ales, Dominic Fritz de a părăsi negocierile, a fost „sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare astfel încât să obțină cu orice preț numirile dorite”. Nica a mai arătat că PNL este interesat de o colaborare cu USR-Plus, pe termen lung, reafirmând că nu vrea o alianța cu PSD, așa cum susțin cei de la USR.

Mă întristează să văd cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce…

Publicată de Alin Nica pe Joi, 22 octombrie 2020

„Mă întristează să văd cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ Timiș. Deși sunt conștient că majoritatea partenerilor de discuții de la USR PLUS sunt lipsiți de experiență în administrație publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noștri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuția despre funcții”, a scris Nica pe Facebook.

Liberalul Alin Nica: Consider întâlnirea de azi și reacția nervoasă a partenerilor noștri o mișcare de etapă în cadrul unor negocieri

„Am considerat că este mai important să semnăm azi protocolul legat de programul comun de guvernare locală care nu conținea nicio prevedere legată de funcții. Am fost refuzat.
Reacția lui Dominic Fritz a fost de părăsire a negocierilor și de acordare a unui ultimatum. Îl apreciez pe Dominic și presupun că are această abordare care nu îl caracterizează sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare astfel încât să obțînă cu orice preț numirile dorite.
Nefinalizarea temporară a negocierilor între cele două formațiuni nu schimbă deloc hotărârea noastră de a nu face niciun fel de alianță cu PSD. Avem răbdare cu partenerii noștri și sunt convins că rațiunea și interesul oamenilor va prevala.
Așa cum am afirmat în repetate rânduri, inclusiv la întâlnirea cu reprezentanții USR PLUS, noi, Partidul Național Liberal, suntem interesați de o colaborare pe termen lung, pe proiecte concrete, în vederea dezvoltării Timișului și a Timișoarei. Împărțirea funcțiilor, numirea urgentă a unor membri, așa cum își dorește partidul pe care l-am considerat că fiind singură formațiune politică cu care putem avea un dialog corect, bazat pe încredere reciprocă, nu este principalul nostru obiectiv. Da, putem discuta și despre funcțiile de viceprimar și vicepreședinte dar nu acestea au fost, în opinia noastră, a celor de la PNL, principalul obiectiv al întâlnirilor. Timișorenii nu au dat un vot pentru că PNL și USR PLUS, câștigătorii alegerilor locale, să înceapă din primul moment să își împartă funcțiile administrative. Da, e nevoie de o majoritate atât în Consiliul Local Timișoara, cât și în Consiliul Județean Timiș, dar această trebuie să fie una FUNCȚIONALĂ, bazată pe cooperare, înțelegere, lipsa amenințărilor, a atacurilor politice lipsite de bază reală și, mai ales, fără ultimatum-uri.
În ceea ce privește lupta împotriva COVID -19, această reprezintă unul dintre principalele obiective pe care le avem în vedere, dar sunt convins că acțiunile comune nu depind de împărțirea unor funcții. Reiau ce am susținut și în declarația de presă, la Consiliul Județean pot să coordonez toate demersurile, alături de întreaga echipă, chiar și fără vicepreședinți numiți. Am încredere că și Dominic Fritz va face la fel la Primăria Timișoara deoarece prevenirea răspândirii unui virus nu ține de numirea a doi viceprimari. O problemă atât de importantă cum este criză sanitară nu cred că se pasează vicepreședinților sau viceprimarilor, ci trebuie să existe implicare la cel mai înalt nivel. Eu mă voi implică personal în lupta împotriva COVID -19 și cred că și Dominic Fritz trebuie să facă la fel iar împreună să dăm un semnal puternic populației de hotărâre și de coordonare în acțiune și mesaj.
Consider întâlnirea de azi și reacția nervoasă a partenerilor noștri o mișcare de etapă în cadrul unor negocieri ce nădăjduiesc să finalizeze cu un rezultat pozitiv.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase