Dominic Lothringen de Habsburg, trimis în judecată pentru distrugerea conacului din Poieni

Dominic Lothringen de Habsburg, trimis în judecată pentru distrugerea conacului din Poieni
Publicat: 13/09/2019, 20:19

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată pe nepotul Regelui Ferdinand, Dominic Lothringen de Habsburg, într-un dosar de distrugere. Acesta este acuzat că a lăsat în paragină conacul din Poieni din județul Iași, care i-a fost retrocedat în urmă cu 12 ani.

„Prin rechizitoriul din 27 august 2019, dispus în dosarul 3087/2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Habsburg Lothringen Dominic pentru comiterea infracțiunii de distrugere, prevăzută de articolul 253 alin. 1 și 3 din Codul Penal. Se reține că în perioada 2008 – 2017, în calitate de proprietar al monumentului istoric Ansamblul Spitalului, denumit Conacul Poieni din comuna Poieni, comuna Schitu Duca, județul Iași, înscris în lista monumentelor istorice din anul 2004, inculpatul nu a luat măsurile necesare pentru conservare și întreținerea acestui imobil, ceea ce a dus la aducerea imobilului în stare de neîntrebuințare, de degradare, și ulterior la distrugere. Dosarul a fost înaintat instanței de judecată fiind înregistrat la Judecătoria Iași, urmând a se dispune în consecință”, a declarat Monica Palaghia, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Practic, nepotul Regelui Ferdinand a lăsat clădirea de patrimoniu să se dărâme și, pentru că nu era păzită, s-a furat aproape tot ce se putea lua.

„Urmărirea penală s-a efectuat cu respectarea tuturor drepturilor procesuale, persoanele puse sub acuzare au fost audiate, inclusiv prin cerere de asistență judiciară internațională, au fost reprezentați în cauză, li s-a adus la cunoștință drepturile procesuale și conținutul învinuirii, consemnându-se poziția procesuală a fiecăruia”, a precizat Monica Palaghia.

Deocamdată, procesul de pe rolul Judecătoriei Iași se află în camera preliminară.

Reprezentanții Direcției Județene de Cultură Iași susțin că au sesizat situația conacului din Poieni în urmă cu mai bine de zece ani.

„În 2009 nici nu ne-am gândit ce soartă va avea acest monument istoric și în momentul când am mers cu poliția, după ce am înaintat hârtiile către Inspectoratul de poliție, am mers cu ei la fața locului, să facem constatări, fotografii, ne-am dat seama că distrugerile erau mult mai mari și continuau”, a spus Virgil Băbâi, directorul Direcției Județene de Cultură Iași.

Potrivit acestuia, toate documentele din arhiva Direcției de Cultură au fost trimise către anchetatori. Mai mult, în 2009, proprietarii clădrii au încercat să vândă imobilul și atunci le-au fost reamintite obligațiile pe care le au.

„Prin anul 2009, proprietarii conacului de la Poieni, printr-un avocat, au obținut din partea noastră dreptul de preempțiune, pentru a vinde conacul și, în același timp, au semnat obligațiile de folosință pentru conacul de la Poieni. În anul 2008, noi trimisesem către primăria Schitu Duca o hârtie prin care le arătam autoritaților locale, atât poliției, cât și primăriei, care sunt obligațiile față de monumentele istorice din zonă, fie că sunt ale statului, fie ca sunt private. Sunt niște obligații care sunt stipulate în legea 402″, a mai spus Băbâi.

În primă fază, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale față de proprietari, însă a fost cerută redeschiderea cauzei.

„Cu timpul, după ce am înaintat, s-au făcut analize, a ajuns la parchet dosarul și prima decizie a parchetului a fost ca noi, adică Direcția, să dăm o amendă și pentru proprietari a dat neurmărire penală. Nemulțumiți de această decizie, noi am făcut recurs la prim procuror, care a admis recursul nostru și a deschis un nou dosar penal, să se analizeze din nou faptele și să se ia măsurile legale”, a declarat Virgil Băbâi.

În lista clădirilor de patrimoniu din Iași, conacul din Poieni apare ca „Ansamblul Spitalului” și este monument de categoria B. În total, erau patru clădiri, care din 1947 și până când au fost retrocedate moștenitorilor Principesei Ileana, în 2007, au fost în administrarea statului, acolo fiind o secție exterioară a Spitalului de Copii din Iași.

„Nu numai că a fost distrus monumentul, dar s-au tăiat și copacii, și florile, și toată vegetația, adică a fost, după părerea mea, ca o furtună, au devorat acest monument și împrejmuirile lui”, a mai declarat Virgil Băbâi,

Din cele patru clădiri ale proprietății nu a mai rămas nimic, iar în locul acestora acum este un teren plin de buruieni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican