Domröse: Dotarea nucleară a UE ar deschide „Cutia Pandorei”/ UE se poate apăra convențional

Redactor:
Mihai Draghici
Domröse: Dotarea nucleară a UE ar deschide „Cutia Pandorei”/ UE se poate apăra convențional
Generalul Hans-Lothar Domröse, fost șef al Comandamentului Reunit al Forțelor Aliate NATO, a avertizat în 2017 că eventualitatea dotării Uniunii Europene cu arme nucleare în mod autonom față de NATO „ar deschide o Cutie a Pandorei".

Surse citate de cotidianul The New York Times afirmau în martie 2017 că liderii Uniunii Europene analizau posibilitatea lansării unui program nuclear comunitar construit în jurul arsenalului atomic deținut de Franța. Conform acestui plan, arsenalul nuclear francez va fi reconfigurat pentru a proteja restul Europei. Programul nuclear ar urma să intre sub comandament european, cu o finanțare și doctrină militară la nivel comunitar. Ideea creării unui arsenal nuclear european ar fi fost analizată în contextul în care Uniunea Europeană nu ar mai vrea să fie dependentă de Statele Unite în materie de apărare.

Chiar dacă nicio nouă țară nu ar obține armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei și o separare radicală de Statele Unite conduse de Administrația Donald Trump, nota cotidianul The New York Times.

Însă Guvernul de la Berlin a negat că există un astfel de plan.

La rândul său, generalul Hans-Lothar Domröse a declarat, citat de publicațiile Bild și The Telegraph: „Acest lucru ar deschide Cutia Pandorei și ar declanșa o cursă a înarmării. În acest caz, ar fi mai dificil să le interzicem unor țări ca Iranul să fabrice arme atomice. Dar este necesară achiziționarea masivă de armament convențional, fără a se pune problema armelor atomice; putem să se apărăm și fără bombe atomice”.

În februarie 2017, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia, a pledat pentru consolidarea rolului militar al Europei, pronunțându-se în favoarea ideii unei Uniuni Europene „superputere nucleară”. „Eu aș saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ține pasul cu Rusia”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS, dreapta).

Hans Lothar Domrose, fost șef al Comandamentului Reunit al Forțelor Aliate NATO, director și fondator la Domröse-Consulting, este invitat la Conferința Monitorului Apărării și Securității intitulată „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”, eveniment organizat de Monitorul Apărării și Securității (MAS) marți, 16 aprilie. Evenimentul va putea fi urmărit live pe site-urile https://monitorulapararii.ro/, www.mediafax.ro, www.gandul.info și pe paginile de Facebook ale produselor menționate.

Foto: Captură Facebook

 

Inchide