Donald Trump l-a demis pe secretarul american al Apărării, Mark Esper

Donald Trump l-a demis pe secretarul american al Apărării, Mark Esper
Donald Trump l-a demis pe secretarul american al Apărării, Mark Esper / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 09/11/2020, 21:32
Actualizat: 06/04/2021, 15:25

Preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat luni după-amiază demiterea secretarului Apărării, Mark Esper, precizând că succesorul acestuia va fi Christopher C. Miller, în prezent directorul Centrului pentru Combaterea Terorismului.

Mark Esper a avut disensiuni puternice cu Donald Trump

„Sunt bucuros să anunţ că respectatul director al Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, Christopher C. Miller, (confirmat în unanimitate de Senat), va fi secretar interimar al Apărării, cu efect imediat. Chris va face o treabă foarte bună. Mark Esper şi-a încetat activitatea. Aş vrea să îi mulţumesc pentru activitate”, a declarat Donald Trump prin Twitter.

Schimbarea făcută de Donald Trump este neobişnuită pentru politica din Statele Unite, unde preşedinţii care au pierdut alegerile nu schimbă membri ai Administraţiei înainte de finalul mandatului, notează agenţia Associated Press. Dar Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Mark Esper a avut disensiuni puternice cu Donald Trump începând din vară, în contextul protestelor violente din Statele Unite. Mark Esper a refuzat să mobilizeze militari activi pentru misiuni de menţinere a ordinii publice în zonele în care aveau loc proteste antirasism.

Donald Trump nu se împacă deloc cu gândul că a pierdut alegerile. Acuză noi fraude electorale: „S-au întâmplat lucruri rele acolo”

Donald Trump nu se împacă deloc cu gândul că a ratat un nou mandat de președinte al Statelor Unite și continuă să denunțe presupuse fraude electorale și eforturi ale opoziției democrate cu scopul de a obține ilegal victoria lui Joseph Biden la alegerile prezidențiale.

Cu puțin timp înainte ca Joseph Biden să-și revendice victoria, Donald Trump a scris, pe Twitter, că “s-au întâmplat lucruri rele” în ultimele ore, acuzând faptul că observatorilor nu li s-a permis să vadă ce se întâmplă cu adevărat în camerele de numărare a buletinelor de vot.

Zeci de mii de voturi s-au primit ilegal după ora 20.00 marţi, în ziua alegerilor, schimbând total şi cu uşurinţă rezultatele din Pennsylvania şi din anumite alte state subţiri. Un subiect separat – ilegal nu s-a permis observarea a sute de mii de voturi…

Acest lucru ar schimba şi rezultatul alegerilor în numeroase state, inclusiv în Pennsylvania, despre care toţi au crezut că s-a câştigat cu uşurinţă în noaptea alegerilor, doar pentru ca apoi să vadă un avans imens dispărând, iar nimănui nu i s-a permis să observe, intervale lungi de timp, ce se întâmpla…

S-au întâmplat lucruri rele în aceste ore, în care transparenţa legală nu s-a permis cu răutate şi cruzime. Tractoare au blocat uşi şi ferestre au fost acoperite cu carton gros pentru ca observatorii să nu poată vedea interiorul camerelor de numărare. S-au întâmplat lucruri rele în interior. Au avut loc schimbări mari”, a scris Donald Trump, la finalul săptămânii trecute, pe Twitter.